Efter syg Windows-opdatering: Microsoft klar med nødløsning

Intel advarede i sidste uge mod firmaets eget sikkerheds-fix. Nu træder Microsoft til med en midlertidig lap.

De to usikkerheder Meltdown og Spectre er så markante, at de har fået hver deres symbol. (Foto: Wikimedia)

Hvis din Windows-pc på det seneste er begyndt at genstarte helt af sig selv, eller du pludselig har mistet data, så er der nu hjælp at hente.

Microsoft har sendt en lappeløsning ud, der skal fikse ovennævnte problemer, som er opstået som følge af en ‘syg’ opdatering, der blev sendt ud tidligere på måneden.

Fejlen er dog ikke alene Microsofts, men skal nærmere klandres Intel - firmaet som producerer størstedelen af de processorer, der giver computere deres regnekraft.

Megafejl kan potentielt udnyttes af hackere

Intel sendte tidligere på måneden et fix på gaden, der skulle sikre firmaets processorer mod de to meget omtalte sårbarheder Spectre og Meltdown (se faktaboks).

Både Apple og Microsoft var hurtige til at videresende løsningen til deres kunder, for at sikre dem mod hackere der ville forsøge at udnytte usikkerhederne.

Problemet vare bare, at løsningen ikke var testet ordentligt først.

Nogle computere har som følge af opdateringen mistet i omegnen af 20 procent af ydeevnen. Men langt værre, så er flere Windows-pc’er begyndt at genstarte af sig selv, mens andre computere har mistet eller fået ødelagt data.

Disse problemer fik i sidste uge Intel til at anbefale, at man ikke benytter deres egen patch, som skulle have elimineret problemet.

- Vi anbefaler, at [man] holder op med at benytte de nuværende versioner, da de muligvis introducerer flere genstarter end forventet og anden uforudsigelig systemadfærd, lød det fra Intels Executive Vice President Navin Shenoy i en pressemeddelelse på firmaets hjemmeside.

Microsoft har taget konsekvensen

Det har Microsoft nu taget konsekvensen af og har sendt en opdatering ud til Windows 7, Windows 8.1 og Windows 10.

Den bliver dog ikke sendt ud som en opdatering til alle firmaets brugere, men kan hentes fra Microsofts hjemmeside her, hvis ens computer er ramt af problemer med genstart og ødelagte data.

Opdateringen slår beskyttelsen mod den såkaldte Spectre 2-sårbarhed fra, men skulle til gengæld gerne gøre de syge computere funktionsdygtige igen, indtil der er fundet en permanent løsning.

Det kan lyde som et valg mellem pest eller kolera, men Microsoft skriver, at firmaet ikke har kendskab til, at nogen har haft held til at udnytte sikkerhedshullet endnu.

Intel oplyste i sidste uge, at de arbejder på en ny løsning på Spectre-sårbarheden, men at de har brug for at teste den ordentligt, inden den bliver sendt ud til brugerne. Og det er nok en meget god idé.