Ekspert: Dit iPhone-kamera lader app-udviklere belure dig

App-udviklere kan i skjul aktivere kameraet på din iPhone eller iPad - og bruge ansigtsgenkendelse til at registrere dit humør.

Apps på Apples telefoner kan optage brugerne, bare de har fået adgang til kamera-funktionen én gang. På nye telefoner betyder det, at app-udviklerne også kan registrere dit humør gennem ansigtsgenkendelse. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Hvis du har en iPhone, kan det være en god ide at gå ind i indstillingerne og kontrollere, hvor mange apps, der har adgang til telefonens kamera.

Google-udvikleren Felix Krause roder i sin fritid med at undersøge IT-sikkerhed, og han har opdaget, at alle apps, der har adgang til kameraet på en iPhone eller iPad, kan belure brugeren, så snart appen er aktiv.

Det betyder, at hvis du for eksempel har brugt en besked-app som WhatsApp til at tage et billede og sende det til en ven, har du givet WhatsApp adgang til kameraet.

Kameraet tænder uden besked

App-udviklere kan aktivere begge kameraer på din iPhone, uden du får besked om det.

På videoen herunder kan du se Felix Krause give en demonstration af, hvordan det fungerer:

Krause har lavet et falskt socialt medie, som beder om adgang til telefonens kamera, da han tager et billede af sin computerskærm.

Han godkender adgangen, og derefter bevæger han sig ned gennem det sociale medies billeder af skate-parker og glade mennesker, indtil der dukker et billede op af hans ansigt. Det har appen taget lige efter- den fik adgang til kameraet - helt uden at Felix gav den besked om den.

Appen er programmeret til at tage billeder med kameraet på telefonens front med et kort interval, så snart den får adgang til kameraet.

Forskellen mellem Felix Krauses app og andre apps er bare, at den er skabt til at gøre brugeren opmærksom på, at billederne bliver taget. Den kunne sagtens være programmeret til at tage billederne i skjul og sende dem til appens udvikler.

Telefonen sporer dit humør

Apple har også givet udviklerne muligheden for at aktivere det nye iOS11-styresystems ansigtsgenkendelse. Så ikke alene kan app-udviklere få billeder af dig, uden du ved det. De kan bruge telefonens indbyggede funktioner til at spore, hvordan dine ansigtsudtryk ændrer sig, når du bruger appen.

Hvis du vil sende billeder i en app, som du ikke mener, skal have uhindret adgang til kameraerne på din telefon, kan du tage billederne i den almindelige kamera-app og så dele dem i den app, du vil sende med.

Facebook
Twitter