Ekspert: Kinesere har allerede oplysninger om danskernes helbred

Det er relativt let for hackere at få adgang til offentlige institutioner som Statens Serum Institut, siger sikkerhedskonsulent.

Kinesiske hackere kan let have fået adgang til følsomme oplysninger om danskerne. Også selvom de ligger på lukkede systemer. (© beebright - Fotolia)

Hvis kineserne er interesserede i danskernes helbredsoplysninger, har de dem allerede. Det mener sikkerhedskonsulent Henrik Kramshøj, der ikke giver meget for offentlige institutioner som Statens Serum Instituts it-sikkerhed.

- Jeg vil formode, at Kina allerede har de her data. Offentlige virksomheder og institutioner i Danmark som for eksempel Statens Serum Institut er steder, som det er relativt let at få adgang til, siger han til

DR
.

Udtalelsen kommer, efter det tidligere i dag kom frem, at cpr-numre og helbredsoplysninger på over fem millioner danskere muligvis er blevet

lækket
under en forsendelse af ukrypterede data.

Ifølge Henrik Kramshøj er sikkerheden altså ikke kun dårlig, når

myndighederne
skal sende personfølsomme oplysninger til hinanden.

- Det er meget let for personer at få adgang til eksempelvis de her lukkede systemer. Enten via malware eller ved simpelthen at gå ind og sætte en USB-stick i en maskine hos for eksempel Seruminstituttet og få adgang til alle deres oplysninger, siger han.

Malware er såkaldt ondsindet software, der kan give adgang til lukkede systemer. Programmerne kan enten overføres via internettet - for eksempel ved, at man åbner en ukendt vedhæftning i en email - eller at de indføres fysisk via en USB-stick eller andet.

Begge dele ligger inden for, hvad kinesiske hackere er i stand til, siger Henrik Kramshøj.

- Jeg ville meget let selv kunne gøre det. Det gør jeg selvfølgelig ikke, for det er ulovligt, men det er ikke svært.

Facebook
Twitter