Empatimaskinen sætter dig i en andens sko

Et kollektiv af kunstnere og forskere bruger virtual reality til at højne forståelsen af vores medmennesker

Med kombinationen af VR-briller og 360-graders kameraer skabes illusionen af at bytte krop med et andet menneske (Foto: BeAnotherLab © BeAnotherLab)

Siden halvfemsernes første spæde skridt ud i virtual reality-teknologi har forskere og terapeuter haft en ide om, at de virtuelle verdener kan bruges til andet end at spille spil i.

Blandt andet har amerikanske terapeuter brugt virtual reality til at kurere alt fra frygt for edderkopper til social angst.

Og med den nye generation virtual reality-briller, der kom på markedet sidste år, blomstrer ideerne om at lave postive forandringer med virtual reality i hele verden.

Hos kollektivet BeAnotherLab er missionen ikke at kurere specifikke lidelser. Her arbejder man i stedet på at skabe en bedre forståelse og en mindre afstand mellem mennesker ved hjælp af VR-teknologi, fortæller Christian Cherene fra BeAnotherLab til DR Viden.

Skal vi bytte krop?

Kollektivet består både af kunstnere, forskere og IT-eksperter. De fleste af gruppens projekter handler om at skabe en oplevelse af at bebo en anden krop end ens egen.

- Vi prøver at skabe en illusion af at være i en anden krop, som er anderledes end ens egen. Håbet er så, at man ved at bebo den, kan få et andet perspektiv på sig selv og på samfundet, siger Christian Cherene.

Arbejdet omkring empati er fokuseret omkring projektet Machine to be another, maskinen til at være en anden på dansk. Ved hjælp af 360-graders kameraer og VR-briller, kan kollektivet skabe en illusion af at man bytter krop med et andet menneske.

BeAnotherLab viser hvordan projektet fungerer i denne video: https://vimeo.com/89556173

- Det er en meget intim oplevelse. Det kan i høj grad ændre ens opfattelse af den person, man bytter krop med. Man kommer ind bag fordommene og det forudindtaget og ser dem som hele, komplekse mennesker, siger Christian Cherene.

Teknologi skal hjælpe lokalsamfund

BeAnotherLab samarbejder med lokale organisationer rundt om i verden, der arbejder med udsatte personer eller minoriteter. Derfor rejser BeAnotherLab kloden rundt og besøger ghettoer, flygtningelejre og andre steder, hvor der kan være svære livsvilkår.

Ved at bruge evnen til at lade mennesker bytte krop, kan de give en hel særlig forståelse for de særlige situationer, som f.eks undertrykte minoriteter kan være i.

- Når vi arbejder lokalt giver det en større effekt. Her føler folk at de kan handle på de uretfærdigheder de ser, gennem de udsattes øjne siger Christian Cherene.

Metode og teknologi skal udvikle sig

Projektet skal dog ikke kun bruges som et kunstprojekt til at udforske empati og hjælpe udsatte grupperinger. Kollektivet bag samarbejder med kognitionsforskere om at indsamle data, som kan bruges til forskning i hvordan vi danner vores identitet

Samtidig har BeAnotherLab indset, at når de kommer til et udsat område, giver de også beboerne den første introduktion til virtual reality. De erfaringer forsøger kollektivet at give videre, så teknologien kan udvikle sig videre med input fra en så bred kreds af mennesker som muligt.

- Det her er ny teknologi, som er ved at udvikle sig. Vi har muligheden for at involvere en meget broget skare af mennesker i udviklingen af den rolle, virtuelle oplevelser kommer til at spille, siger Christian Cherene.

FacebookTwitter