Endelig får vi web-musik i cd-kvalitet

WIMP blev de første, som tilbyder streaming musik i fuld kvalitet. Det var også på tide...

(Foto: Anders Høeg Nissen © DR)

1. oktober åbnede streaming-tjenesten WIMP for musikafspilning i fuld cd-kvalitet.

De kalder det for WIMP Hifi, og det koster det dobbelt af normal streaming, 199 kroner per måned, og jeg har haft mulighed for at teste det de seneste par dage.

Må jeg have lov at sige: Det var dælme også på tide! Og nu håber vi så, at de andre tjenester følger efter…

At lytte til musik i fuldfed cd-kvalitet når man er vant til mp3'er, svarer nemlig til at gå fra normale dvd'er til at se Blu-ray-film eller Netflix's nye SuperHD streaming.

WIMP Hifi stadig i udvikling

WIMP Hifi er foreløbig begrænset til et mindre udsnit af afspilnings-mulighederne - primært de mobile platforme og netværksafspillerne fra Sonos.

Det betyder også, at man fx skal fifle med fx et AppleTV og Airplay, hvis man vil lytte via sit store anlæg i stuen - men Pål Bråtelund forsikrer, at den trådløse overførsel ikke gør noget ved lydkvaliteten.

Min egen uvidenskabelige oplevelse af den seneste dags lytte-tests viser også, at det faktisk fungerer ganske udmærket - og jeg bilder mig i hvert fald ind, at jeg sagtens kan høre forskel på Hifi-streaming og så den almindelige 256 Kbit/s (eller Spotify's 320 Kbit/s).

Det er ikke verdensomvæltende, men der er flere detaljer i musikken, og det lyder næsten som om der er blevet fjernet et gardin mellem mig og sangene.

Det kræver dog at man har udstyret til det - ligesom en film på Blu-ray gør sig bedst på en stor skærm med høj opløsning, men ikke gør den store forskel på et gammeldags tv.

Kort om teknikken

De fleste musiktjenester streamer lyden i komprimeret form, som MP3, AAC eller Ogg Vorbis.

Det betyder at filerne fylder mindre - hvilket især var væsentligt for efterhånden 10-15 år siden, hvor vi for alvor begyndte at lytte, købe (eller "hente") musik fra nettet.

De komprimerede filer kan lyde ganske ok - specielt hvis man alligevel bare lytter på små hovedtelefoner eller sin computer.

Men de komprimerede filer yder ikke musikken retfærdighed hvis man lytter på et godt stereoanlæg (oldschool ord, i øvrigt!) eller gode hovedtelefoner.

Jeg har selv haft Spotify's 320 Kbit/s version kørende på anlægget derhjemme, og man kan godt høre forskel til den musik jeg selv har rippet i fuld cd-kvalitet, som FLAC-filer.

Fra mp3 til fuld cd-kvalitet

I takt med at båndbredden er steget, også på de mobile enheder, har teknologien dog længe understøttet muligheden for at afspille musikken også i højere kvalitet end de komprimerede lydfiler man normalt finder hos TDC Play, Spotiy, WIMP, iTunes og de andre.

Og nu har WIMP altså taget springet, og streamer musikken tabsfrit, ('lossless' som det hedder), enten som FLAC eller ALAC, afhængig af hvilke apparater man bruger.

Næste skridt er i øvrigt - måske - lyd i endnu-højere-end-cd-kvalitet.

Blandt andre arbejder rock-veteranen Neil Young på at lave sin egen musiktjeneste Pono, med lyd i HD-kvalitet.

Den forventes lanceret i 2014, omend der ikke er sluppet alt for mange detaljer ud om projektet endnu.

Hvorfor har vi skulle vente så længe?

Det undrer og irriterer mig dog stadig, at man har man ventet så længe med at tilbyde den fulde lydkvalitet til os herude.

Der har givetvis siddet nogle forretningsfolk og været enige om, at "de unge mennesker er rigeligt tilfredse med deres mp3'er", men hvorfor har det skullet gå ud over os andre?

Samtidig har man også kæmpet med, at man ikke gemte musikken i fuld kvalitet første gang man for alvor satte gang i processen med at rippe cd-katalogerne til de forskellige tjenester - hvad jeg i øvrigt brokkede mig voldsomt over på Harddiskens blog allerede tilbage i 2005.

Det er en af grundene til, at det har taget WIMP-folkene, med norske Pål Bråtelund i spidsen, over et år at få (det meste af) kataloget på plads, så lytningen kan tilbydes i cd-kvalitet.

Man har nemlig skullet starte helt forfra med digitalisering af de mange millioner albums.

Lydnørder eksisterer heldigvis stadig

Sideløbende med den mildest talt skuffende mp3-trend har vi dog også set kliker af lydnørder, som har holdt vinylet i hævd, og det er også blevet populært at investere tusindvis af kroner i hovedtelefoner, som i hvert fald i en eller anden grad kan yde musikken retfærdighed.

Så der ER åbenbart mennesker derude, som går op i om tingene lyder som de skal.

Der er hifi...og så er der hifi

Nu henviste jeg før til en gammel blog-post om lydkvalitet, og da jeg alligevel var i arkiverne fandt jeg også denne blog frem.

Den handler om eventen i 2005, hvor Apple introducerede deres svar på en ghettoblaster med iPod-dock, den fejlslagne Apple Hifi.

Dengang påstod Steve Jobs at han havde smidt sit anlæg ud og kun hørte musik via sit nye iHifi - den stakkel.

Umiddelbart ser det ud til, at WIMP har fået mere ud af hifi-navnet…

Vil folk betale for bedre lydkvalitet?

WIMP hævder i øvrigt, at cirka 40% af deres brugere i en undersøgelse har vist interesse i den højere lydkvalitet, også til den dobbelte pris - med lad os nu se.

Det er én ting at hævde at man sætter pris på kvaliteten, en ganske anden at binde sig til et abonnement.

Under alle omstændigheder hilser jeg tendensen velkommen.

Bedre lyd til folket! Eller i hvert fald til mig…

Facebook
Twitter