Endelig Google: Apps kan ikke længere frit stjæle dine data

Nyhederne var mange - men ikke så store - da Google skød deres årlige udviklerkonference i gang.

Google har netop åbnet deres årlige udviklerkonference I/O, med en stor præsentation af en række små nyheder. (Foto: justin sullivan © Scanpix)

Google kickstartede her til aften deres årlige udviklerkonference Google I/O.

Og som vanligt startede de ud med en større ‘keynote’-præsentation, hvor de løftede sløret for en lang række kommende tiltag - særligt i forhold til styresystemet Android.

Mest interessant set fra et brugerperspektiv var fem ting:

1. Bedre kontrol med hvilke personlige data Android-apps har adgang til 2. Næste udgave af Android - Android M 3. Mobilbetalingsløsningen Android Pay 4. Google Photos, som gør det muligt gratis at gemme alle sine billeder i skyen og strømliner synkroniseringen på tværs af Android-enheder 5. Offline-udgave af Google Maps.

Tag kontrollen fra dine apps

Et af de helt store problemer Android har kæmpet med i en rum tid, har været de vilde mængder private data, mange apps beder om lov til at få adgang til, førend du kan installere dem. Det system bliver nu lavet om, og nærmer sig det, der kendes fra Apples iOS.

Fremover vil apps først bede om tilladelse til de forskellige data, i takt med at du ønsker at bruge en funktion.

Fx. kunne det være Facebook Messenger der vil bede om adgang til dine billeder første gang du ønsker at sende et billede, eller bede om lov til at bruge din placering, hvis du ønsker dele den med en du kender. Som det er nu har Facebook fri adgang til begge dele (og meget andet) fra første øjeblik du installerer appen.

Ligeledes som på iPhone vil det blive muligt at få et overblik over, hvilke tilladelser en app har fået, og du vil kunne se et samlet overblik over alle apps der fx har adgang til at bruge din placering.

Næste udgave af Android hedder M - indtil videre

Den bedre kontrol med app-tilladelser er en del af det næste Android-styresystem, der indtil videre hedder Android M.

Det vil blive tilgængeligt i løbet af efteråret, men som altid med Android vil det kun være udvalgte telefoner der kan opgraderes.

Ellers var det største fokus i Android M på stabilitet, og lavere batteriforbrug.

Android Pay skal konkurrere mod Apple og Samsung

En anden ting Google løftede sløret for var Android Pay - Googles svar på Apple Pay og Samsung Pay, og en efterfølger til deres eget fejlslagne betalingsprojekt Google Wallet.

Princippet bag er fuldstændig magen til det som konkurrenterne har introduceret, som grundlæggende gør det muligt at erstatte kreditkort med mobilen, ved brug af den NFC-teknologi, som har været indbygget i mange Android-telefoner i årevis.

Android Pay kan både bruges til at betale med i udvalgte butikker og til at betale for ting direkte inde i apps.

Google Wallet forsvinder dog ikke helt, men skal i stedet gøre det muligt at overføre penge mellem personer - lidt i stil med Mobile Pay.

Google fikser deres foto-løsning

Google har længe været kendt for at gøre det nemt at få styr på sine fotos. Men i virkeligheden har det været lidt af en rodebutik blandet ind i deres lettere uforståelige sociale netværk Google+. Det er nu - endelig - slut.

I stedet kommer Google Photos, som er tænkt til at være et hjem for alle dine billeder. Det er en ny app til dine Android-dimser, som også fungerer i browseren.

Google Photos er ikke bare mere strømlinet, men er også gratis at bruge, så længe dine billeder er mindre end 16 megapixel, og din videoer ikke er i en højere opløsning end 1080p. Vil du gemme billede i højere kvalitet kan du tilkøbe lagerplads.

Desuden introduceres en ny funktion, der automatisk puljer dine billeder sammen, så de er mere logisk stukturet og nemmere at finde.

Google Photos skulle blive tilgængelig allerede i dag.

Google Maps uden internetforbindelse

Google kunne også meddele, at det snart vil være muligt at bruge Google Maps offline, hvilket ikke mindst er rart, hvis man skal på ferie og ikke ønsker at bruge store mængder data på at finde rundt.

Den nye offline funktion vil også fungere med trin-for-trin navigation.

Funktionen vil blive gjort tilgængelig senere på året.

Nyt styresystem til Internet of Things

Da det er en udviklerkonference, var en lang række af de andre nyheder tænkt som muligheder for udviklere, mere end til den almindelige forbruger.

Dog skal det nævnes at Google lancerede ‘Brillo’ som er et styresystem tiltænkt dimser til det såkaldte ‘internet of things’ - altså en lang række apparater som låse, termostater, røgalarmer mm., som alle vil blive internetforbunde. Nogle er det allerede.

Derudover blev der introduceret nye funktioner og apps til et andet styresystem, Android Wear, som indtil videre findes på smart-ure.

Der var også nyt om‘Google Cardboard’ - Googles Virtual Reality løsning som består af en papæske du stikker din telefon ind i. Den kommer nu også til iPhone.

Og netop Virtual Reality - eller VR som det kaldes - var også centrum for det sidste Google kunne fremvise på en travl præsentations-aften. I samarbejde med action-kamera-firmaet GoPro havde Google nemlig udviklet et 360-grader kamera-setup bestående af 16 GoPro-kameraer, som skal skyde 3D videoer til Virtual Reality - film som også vil finde vej til YouTube.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter