Endelig spiller det for dansk million-succes

Ørehøjttalerne Dash satte europæisk rekord på Kickstarter, før de løb ind i problemer. Nu er de på gaden

Dansk iværksætter samlede millioner til at udvikle verdens første smart-ørehøjttalere (© Bragi)

3,4 millioner dollar.

Så mange penge samlede firmaet Bragi ind på Kickstarter i 2014 til hovedtelefonerne Dash.

Siden har de 16.000 støtter ventet længe og utålmodigt på at modtage deres hovedtelefoner.

Men i disse dage kommer de omsider med posten.

- Her til morgen var jeg en glad mand, fordi jeg ved, at nu kan vi producere og sende Dash ud til vores backere, siger direktør og stifter af Bragi, Nikolaj Hviid.

Hvad kan de nye ørehøjttalere?

Dash er kort fortalt et sæt ledningsfri høretelefoner, der godt skjult inde i øret kan bruges til en hel del mere end bare at afspille lyd.

Sloganet var Listen, Track, Communicate, og det er netop de tre ting Dash kan.

I videoen på Kickstarter så man, at der bag de små øredimser gemmer sig en musikafspiller, sensorer der kan måle din fysiske aktivitet, og et Bluetooth-headset som overfører lyd via næsehule og øregang.

Uden ledning er de altså velegnede til at bruge, når man er i bevægelse, og så fungerer de også uden at være koblet op til en smartphone.

Dash er vandtætte og kan måle hastighed og distance, og kan aflæse din hjerterytme, iltoptagelse, og hvor meget du forbrænder - og så kan de fortælle dig om din performance i realtid, mens du er i bevægelse.

- Mit ønske er at lave en personlig assistent til hverdagen, sagde Nikolaj Hviid dengang.

Det skulle dog vise sig at være mere svært end som så.

Store forsinkelser

- Vi havde baseret vores produkt på en chip, der ikke kunne gør det, vi troede den kunne, fortæller Nikolaj Hviid i dag.

Derfor måtte han starte sit projekt delvist forfra i sommeren 2015.

- Det var en hård beslutning, men det var den rigtige beslutning. Og vi havde allerede skrevet al softwaren, så vi skulle ikke starte helt fra bunden, fortæller Nikolaj Hviid, hvis firma Bragi er baseret i München og beskæftiger 115 ansatte.

Omkring 40 procent af produktet skulle laves om, så Dash blev altså yderligere seks måneder forsinket.

Dash ørehøjttaleren er godt skruet fast i øret og har en "hør-igennem" funktion, så man kan høre sine omgivelser gennem musikken (Foto: © Henrik Føhns, Henrik Føhns)

En svær e-mail at skrive

- Det var en svær aften, hvor jeg skulle sidde og forfatte en mail til alle de 16.000 støtter og fortælle, at vi måtte skifte teknologi og derfor blev et halvt år mere forsinket, fortæller han, der ikke lægger skjul på, at han havde en dårlig fornemmelse i maven den aften.

Men alle reaktionerne var positive. Og Nikolaj Hviid mener, at det skyldes to ting. Backerne vil have det bedst mulige produkt. Og de vil gerne følge med i og være en del af det eventyr, som en iværksættervirksomhed er.

- Det imponerende er, hvilken støtte de har været gennem processen. De har ringet og skrevet og tilbudt hjælp, siger han rørt.

Et eventyr om at skabe en ny virksomhed

Det vigtige for Nikolaj Hviid er, at det ikke kun er et produkt, der bliver skabt, men en ny virksomhed, der bliver bygget op.

- Man bygger færdigheder op for at kunne skabe noget nyt og noget større. Man samler en gruppe af mennesker, som kan lave noget nyt, forklarer han om det eventyr, som backerne også er med til.

Bragi har i løbet af det sidste år ansat 90 mennesker og rejst 150 millioner kroner i risikovillig kapital, så firmaet fortsat kan udvikle nye produkter i 2016 og 2017.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1097893313594525