Endnu en Ubuntu-mobil på vej på hylderne

I sidste uge begyndte salget af den første mobil med det frie system, Ubuntu, der skal udfordre især Googles Android. Nu er den næste allerede på vej.

Ubuntu til mobiler er særegent designet med såkaldte scopes i stedet for apps og en speciel startskærm. (Foto: Promo © Promo)

Den levnes ikke mange chancer, ingen af de store mobilproducenter er med - og så er den første mobil med styresystemet Ubuntu ikke engang noget særligt, rent teknisk.

Alligevel vakte det i sidste uge opsigt, da britiske Canonical og spanske BQ kunne sætte gang i salget af den første Ubuntu-mobil nogensinde. I første omgang dog kun i begrænset oplag via en serie 'flash'-salg af små partier, annonceret på Facebook og Twitter.

Mobilen er produceret af den spanske mobilproducent BQ, og sælges for små 170 euro - altså lidt under 1300 kroner. Til gengæld er der ikke tale om en ny mobil, men derimod en Ubuntu-udgave af en af selskabets eksisterende Android-baserede mobiler.

Ikke fordampet alligevel

Men mens selve mobilen var mindre teknisk interessant, var det alligevel en begivenhed, at Ubuntu-systemet til mobiler overhovedet kom på markedet. Systemet er voldsomt forsinket og har sågar fået prædikatet 'vaporware' - altså software, der ikke findes. Kyndige brugere har dog i længere tid kunnet hente og installere systemet på telefoner i Googles Nexus-serie.

Nu varsler den kinesiske mobilproducent Meizu så, på lettere kryptisk vis på sin Facebook-side, at også de holder fast i planerne om at lancere en Ubuntu-mobil, hvilket kommer til ske på mobilmessen Mobile World Congress i Barcelona i begyndelsen af marts.

Ubuntu har i lidt over ti år forsøgt at gøre sig gældende som styresystem til PCere, men i modsætning til både Windows og MacOS er systemet ikke kommercielt, men derimod frit og åbent og baseret på Linux-systemet. Ubuntu regnes for at være den mest succesfulde Linux-distribution, men det gratis styresystem har aldrig formået at få fat i private brugere i større stil, blandt andet fordi nye computere som udgangspunkt leveres med en licens til Windows.

Alligevel vil britiske Canonical, der udgiver systemet, forsøge at få en fod indenfor på smartphonemarkedet, hvor Google og Apple tilsammen er totalt dominerende, med en markedsandel i nærheden pænt omkring de 95 procent. Visionen bag er, at man med tiden skal kunne benytte sin mobil som computer, blot ved at slutte en skærm til.

Helt anden forretningsmodel

Forretningsmodellen bag Ubuntu er væsentligt anderledes end de kommercielle virksomheder, fordi selve systemet frit kan hentes, kopieres og ændres, uden at det koster noget, og uden at man får en sag på halsen. Til gengæld tjener Canonical på en række særlige supportydelser og tillægstjenester til virksomheder og institutioner.

Det betyder også, at systemet ikke finansieres af reklamer og indsamling af data om brugerne, men i stedet bygger på frie og åbne standarder og gratis software.

Selskabet forsøgte sig sidste år med en storstilet crowdfundingkampagne på Indiegogo, hvor Canonicals egen Ubuntu Edge-mobil indsamlede næsten 13 millioner dollars, hvilket var rekordmeget, men dog langt fra målet på 32 mio. dollars.

Flere mobiler på vej

Derefter blev den luksuriøst designede mobilen lagt i skuffen. Systemet lever dog videre, og vil - ifølge Canonical - udkomme flere forskellige mobiler i løbet af 2015.

Ubuntu tilhører en underskov en af forskellige mobiludfordrere, der også inkluderer finske Jollas Sailfish, Firefox OS og sågar Samsungs Tizen-system, der dog foreløbig ikke har haft den store medvind.

De første begrænsede oplag af Ubuntumobilerne blev hurtigt udsolgt, men der er foreløbig ikke fremlagt egentlige salgstal.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk