Er du med? 5 digitale diller fra 2017

Hvad har været årets mest bemærkelsesværdige udvikling indenfor gadgets og digital teknologi? Vi giver et bud.

(© Xiaomi)

Selvom de store teknologifirmaer ynder at bruge ordet revolutionary hver eneste gang, de præsenterer et nyt produkt, så vil 2017 næppe blive husket for at være et teknologi-år med store revolutioner på den forbrugerorienterede gadget-front.

Kigger man tilbage, har der dog været nogle tendenser, som indrammer året og den tid, vi går i møde.

Vi har udpeget fem af dem.

1. Rammeløse telefoner

Tre af de nyeste telefoner på markedet viser med al tydelighed, at rammen rundt om mobilskærmen er ved at forsvinde. (Foto: © Skærmbillede fra Xiaomis præsentation af mobiltelefonen Mix 2.)

Efter et utal af år med minimale opgraderinger skete der for alvor noget med designet af vores mest personlige computer i 2017. Telefonerne er nemlig godt på vej til blot at blive en stor rammeløs glasplade.

Det kinesiske firma Xiaomi tyvstartede trenden i slutningen af 2016 med en stort set rammeløs koncepttelefon, der varslede, hvad der var på vej.

Samsung skød 2017 i gang med Galaxy S8, der ikke blot har en skærm, der flyder ud over siderne, men har så lidt kant, at der ikke længere var plads til fingeraftrykslæseren på fronten.

Efterfølgende fulgte LG, Huawei, Xiaomi og Essential efter - og også Apple var klar med firmaets første nye telefondesign siden 2014 med den rammeløse iPhone X.

Mens alle de andre flyttede fingeraftrykslæseren om på bagsiden valgte Apple at erstatte fingeraftrykket med ansigtet og lancerede Face ID.

Det gode ved de nye glasplader er, at du får markant mere skærm på mindre plads, men den manglende fingeraftryksscanner på fronten gør det ikke nødvendigvis nemmere at betjene dem.

Til gengæld ser de næsten rammeløse telefoner knald godt ud, og det har altså fået mange folk til at betale helt op til 10.000 kroner for at være med på den nye mode.

2. Ægte trådløse høretelefoner

To små adskilte dimser er alt der skal til for at få lyd i ørene i 2017. (Foto: © © Beck Diefenbach / Reuters, Scanpix)

En ting, som er tæt forbundet til telefonen, er høretelefoner.

Her skete der for alvor noget i 2017, hvor de ægte ægte trådløse høretelefoner fik sit gennembrud. Vi taler her om dem helt uden ledning, som hverken er fysisk forbundet til telefonen eller fra den venstre til den højre høretelefon.

Apple nåede lige at sende AirPods på markedet i december 2016, mens flere firmaer kom med på vognen i løbet af 2017 fx Samsung, Sony, Jabra og Bose.

Der findes også et tilsvarende produkt med dansk islæt - nemlig Dash, som allerede i 2014 fremviste visionen for ægte trådløse høretelefoner. De rendte dog ind i nogle børnesygdomme, men virker til at have fået styr på sagerne i løbet af det seneste års tid.

Er du på udkig efter ægte trådløse høretelefoner, skal du dog gøre sig selv den tjeneste at tjekke nogle af nettets mange anmeldelser. Der er stadig flere af de trådløse vidundere, der har nogle udfordringer med lyd, der falder ud.

Uanset så er fremtiden trådløs, og det giver en fantastisk følelse af frihed ikke at hænge fast med en ledning - også selvom du måtte tilhøre den gruppe mennesker, der stadig er rasende over, at flere af mobilfirmaerne har fjernet høretelefonstikket i telefonen.

3. Smarthøjttalere med digitale assistenter

Venlig ser den ud. Men har du virkelig lyst til at have mikrofoner i hele dit hjem, der lytter efter, hvad du siger? (Foto: © Google)

Retter man blikket mod USA, så har en af årets mest markante teknologitrends på forbrugerniveau været smarthøjttalere med mikrofoner og digitale assistenter bygget ind.

Vi taler her særligt om Amazon Echo, Google Home og senest den nye Sonos One, men det er særligt Amazon, der med den digitale assistent Alexa har taget teten.

Med en smarthøjttaler er søgninger på nettet og styring af det intelligente hjem blot en stemmekommando væk. Det lyder måske ikke som noget, du har behov for, men lytter man til de folk, der allerede har valgt at leve med mikrofoner placeret strategisk smart i hjemmet, så kan konceptet noget.

Selvom trenden ikke for alvor er kommet til Danmark, (blandt andet fordi de færreste digitale assistenter understøtter dansk) så mener flere analytikere, at de smarte højttalere kan blive en af de hurtigst voksende gadget-kategorier nogensinde. Og den vokser allerede stødt.

Apple er lige på trapperne med deres bud på et lignende produkt - HomePod. Her er det naturligvis assistenten Siri, der skal hjælpe til. Samung rygtes også at være på spring med en tilsvarende dims, der vil benytte firmaets egen assistent Bixby.

Og der er meget på spil for teknologifirmaerne, som groft sagt kæmper om at blive den næste søgemaskine efter Google. For inde bag højttaleren, mikrofon og den digitale assistent gemmer der sig adgangen til internettets mange informationer og forbindelse til alle de digitale services, vi bruger - ligefra musikstreaming til taxa- og varebestilling.

Højttalerne kan dermed blive en sand data-indsamlingsmaskine, der høster vores vaner og præferencer, hvilket jo er vores tidsalders guld. Det kan samtidig være en vanvittig god grund til at lade være med at hoppe med på dillen, hvis man har sit privatliv kært.

4. Kunstig Intelligens

Her ses en af Waymos biler udenfor rådhuset i byen Chandler i Phoenix, Arizona, som nu kører ægte førerløst på almindelige gader. (Foto: © Waymo)

Et af de teknologi-begreber, som får alvor er kommet på manges læber i 2017, er kunstig intelligens.

Uden kunstig intelligens er der ingen talegenkendelse, billedegenkendelse eller selvkørende biler.

Teknologien er dog også rykket ind på helt almindelige telefoner og services, hvor den kunstige intelligens kører i baggrunden, uden du nødvendigvis lægger mærke til det. Prøv fx at søg på ‘cykel’ i din foto-app og se, hvad den finder.

Et af de helt stor kvantespring skal dog findes hos Google-firmaet DeepMind, der i år fremviste en vild ny kunstig intelligens, AlphaGo Zero.

Efter få dages træning blev computeren bedre end noget menneske til det yderst komplekse spil Go. Det særlige var, at AlphaGo Zero aldrig havde set nogen, der spiller Go. Den havde blot fået udleveret reglerne.

Lidt senere på året lærte Alpha Zero at spille skak. Her udraderede den de bedste skakcomputere efter blot fire timers træning - igen kun ud fra spillets regler.

Hvis man ikke tror, det er noget særligt, så perspektiverede den danske stormester i skak Peter Heine Nielsen det således:

- Jeg har altid tænkt over, hvordan det ville være, hvis en overlegen art landede på Jorden og viste os, hvordan de spillede skak. Nu ved jeg det.

Vi er altså ved at nå en ny æra, hvor computeren ikke har brug for at aflæse menneskers erfaringer for at kunne udkonkurrere os. Skræmmende og fascinerende.

5. Bitcoin

Bitcoin-kursen er eksploderet i 2017. Men er det fremtiden eller en boble der brister? (Foto: © REUTERS/Jim Urquhart)

Kryptovaluta og i særdeleshed Bitcoin har haft et fuldstændig vanvittigt år.

Kursen på Bitcoin var på et tidspunkt tæt på 2.000 procent over niveauet for et år siden. En enkelt bitcoin havde i midten af december en værdi på over 126.000 kroner, mod ca 5.800 kroner ved årets start. I skrivende stund er den så faldet til ca. 87.000 kroner.

Indtil videre er det ikke fordi, Bitcoin tilbyder mange særlige praktiske anvendelsesmuligheder, som ikke understøttes fint af kreditkort, MobilePay, dollar, euro og kroner.

Der er nærmere tale om et goldrush, hvor folk investerer på mistanken om, at det i fremtiden kan blive guld værd at være Bitcoin-ejer. Har man været bare en smule first mover og investeret tidligt, da en bitcoin kostede omkring 100 kroner, ja så kan man skrive mangemillionær på visitkortet i dag.

Den vilde kursvækst på bitcoin har fået flere andre kryptovalutaer til at sige heftigt. Fx er Ethereum steget med omkring 7.000 procent i år. Som det tydeligt fremgår, er der tale om et lotteri i øjeblikket, hvor man kan ligeså vel kan risikere at miste mange penge som at tjene dem.

Det, der er det interessante ved de nye former for valuta, er ikke så meget værdien af dem, men den blockchain-teknologi, som ligger bagved. Den gør det muligt for alle at skrive til en fælles database, som på sigt kan komme til at påvirke, den måde vi handler og laver forretning på.

Tanken er, at man kan fx kan skære banken ud som mellemmand i pengetransaktioner.

Det er dog ikke det 2017 vil blive husket for, men Bitcoin er alligevel et af de ord, der for mange var ganske ukendt for et år siden, og som de fleste nu kender.

Om et år vil vi være meget klogere på, om det er en boble, som bl.a. Nationalbankens direktør advarer mod, eller om vi blot står på tærkslen til noget nyt, som er svært helt at fatte.