Er iPhone X pengene værd? Her er 3 argumenter for - og 3 imod

Der skal være tungtvejende grunde til at betale over 10.000 kroner for en telefon. Her er de største plusser og minusser ved Apples nye luksus-telefon.

Der er ikke meget andet end glas på fronten af iPhone X. Men det minimalistiske design koster kassen. (Foto: © Apple)

Apple lancerede i går aftes sin hidtil dyreste telefon, iPhone X.

Med et nyt rammeløst design, en OLED-skærm og en række nye sensorer, der er i stand til at genkende ansigtsbevægelser, er prisen presset vildt op.

8.899 kroner koster den billigste udgave med blot 64 GB plads, mens 256 GB-udgaven har passeret 10.000 kroner.

Men er det værd at bruge så mange penge på en telefon? Vi vover pelsen, inden nogen har haft mulighed for at teste iPhone X, og giver her tre bud for og imod.

Plusser

1. Design

Telefonen er på mange måder den vigtigste og mest personlige computer, vi har. Er du også en af dem, der kigger på mobilen mere end 100 gange om dagen, så er det jo rart at have noget pænt at kigge på.

Med et design der næsten kun er en glasplade, forsvinder computeren mere og mere i baggrunden, mens kun indholdet står tilbage.

X ser altså virkelig godt ud.

2. Den nyeste teknologi er fascinerende

Kan du ikke nøjes med mindre end det ypperste, og er du topfascineret af, hvad der er muligt med ny teknologi, så er der jo ikke noget alternativ til at betale ved kasse 1.

Til gengæld får du et af de bedste mobilkameraer, der findes - og i hvert fald det bedste, hvis det skal være en iPhone. Teleobjektiv med optisk billed­stabilisering og nye effekter gør mulighederne for at tage gode billeder flere.

Nu hvor AR (Augmented Reality) skal lige til at slå igennem, så får du med X den bedste mobil til at opleve dinosaurer i gaderne, og hvad der ellers kommer væltende af nye muligheder for at tilføje et digitalt lag til virkeligheden.

Samtidig gør kombinationen af den nye processor og de nye sensorer, der sidder på fronten af telefonen, at du kan lave nye animerede emojis blot ved at ændre dit ansigtsudtryk, og du kan tage selfies med mere dybde og sløret baggrund.

Teknologi skal være sjovt, og her presses grænsen, for hvad der er muligt, til næste niveau. Bare husk, at lade være med at tænke på, hvad du ellers kunne have fået for dine 10 kilo, når du svinger kreditkortet.

3. Stor skærm der passer i lommen

Uden rammen er der blevet plads til en 5,8 tommer stor skærm. Men du kan faktisk have telefonen i lommen, for den fylder kun en smule mere end den ‘normale iPhone’, der har en klart mindre skærm, og markant mindre end den store iPhone Plus, der har en 5,5 tommer skærm.

Du får altså virkelig meget plads til at se dine billeder og videoer uden at skulle bære rundt på en kæmpe klods.

Desuden er skærmen nu en OLED-skærm, der gør, at alting ser bedre og mere levende ud.

Minusser

1. Prisen er tæt på grotesk

Den billigste iPhone X koster næsten 9.000 kroner (!) og den kommer kun med 64GB lagerplads, hvilket i sig selv er helt absurd og en klar ommer.

En del af de 64 GB bliver optaget af styresystemet, og hvis du vil benytte dig af de muligheder, kameraet giver for at optage video i høj kvalitet - og det bør du, du har jo givet næsten 10 af de lange for telefonen - så vil den resterende plads langt fra være nok til, at du bare kan filme løs uden bekymringer.

Og så spørg lige dig selv: har du virkelig brug for mere rå computerkraft? Et marginalt bedre kamera og trådløs opladning?

Hvis svaret er nej, men du stadig er sikker på, du vil have en iPhone, så brug pengene på en iPhone 7 eller 7 Plus, som falder i pris, når 8, 8 Plus og X kommer på gaden. Det er højpotente telefoner, der nemt vil kunne tjene dig de kommende år, og en 7’er koster cirka det halve af en iPhone X.

Kaster du blikket mod nogle af de bedste Android-telefoner, så er der altså også på den front mulighed for at få virkelig gode telefoner til langt mere rimelige priser.

2. Mulige børnesygdomme

Det hedder sig, at Apple kun udkommer med produkter, der er gennemtænkt og -testet, og det holder da også et godt stykke hen ad vejen.

Men teknologigiganten er ikke ufejlbar, hvilket har vist sig flere gange tidligere: iPhone 4 kunne simpelthen ikke ringe, med mindre man holdt den på en særlig måde, og nogle af de første generationer af Apples såkaldte retina-skærme på firmaets bærbare computere har også givet problemer for mange brugere.

Den slags børnesygdomme følger ofte med, når man forsøger noget helt nyt, og det gør iPhone X i den grad.

Både design og en del af indmaden er endnu ikke afprøvet i masseproduktion, og den eksotiske ansigtsgenkendelse, som Apple lancerer med iPhone X er ingen producent endnu lykkedes med at gøre både sikker og brugbar på samme tid.

Så lad andre om at betale kassen for at være beta-tester for Apple. Så kan du altid hoppe med senere, hvis det viser sig, at X er ufejlbar. For det skal den virkelig være til den pris.

3. Glasbagside - og glas smadrer nemt

Både den nye X og den nye 8’er har glas både foran og bagpå.

Men glas smadrer, hvilket har været tilfældet med alle andre generationer af Gorilla-glas. Hvis du vil undgå det, så skal du sætte et beskyttelseslag på. Og det skal du nu gøre både foran og bagpå. Det er ikke smart.

Skulle skaden ske - og tænk lige på, hvor mange telefoner med smadret glas du har set i dit liv - ja, så ender din smarte iPhone med at blanke dig endnu mere fuldstændig af, når den skal repareres.