Når du googler, tjekker Facebook eller skyper, passerer dine data med høj sandsynlighed gennem kabler, der overvåges af USA og Storbritannien.
Nye oplysninger lækket af Edward Snowden tyder på, at TAT-14, et søkabel der forbinder Danmark med USA, spiller en central rolle i de globale overvågningsprogrammer Tempora og Prism.
I Blåbjerg, få kilometer fra den vestjyske by Nørre Nebel lander søkablet TAT-14.
Prioritet for USA
I et lækket diplomatisk dokument udpeger den amerikanske anti-terror-tjeneste Homeland Security TAT-14 som afgørende for et 'mere sikkert og mere modstandsdygtigt USA'.
Amerikanerne betragter søkablet som en del af ‘nøgleinfrastrukturen'. Det kan man læse i et dokument, Wikileaks offentliggjorde i 2010.
Ifølge dokumentet kan det få ‘øjeblikkelig og ødelæggende skadevirkning på De Forenede Stater' hvis disse nøglepunkter ‘bliver ødelagt, forstyrret eller misbrugt'.
Blåbjerg - et knudepunkt på nettet
Søkablet går fra Blåbjerg i sydlig retning over Tyskland, Holland og Frankrig via Sydengland til USA, mens det i nordlige retning går direkte fra Nørre Nebel til Manasquan, New Jersey.
Ifølge de nye oplysninger er det sandsynligt, at kablet overvåges i begge retninger.
I Bude, sidste stop på kablets sydlige rute inden det krydser Atlanten, har den britiske efterretningstjeneste GCHQ siden 2009 ifølge Snowden tappet gigantiske datamængder fra fiberkabler som TAT-14.
Deler oplysningerne med USA
Ifølge The Guardian filtreres, analyseres og deles oplysninger fra overvågningen med USA, og omvendt.
Snowdens oplysninger peger på, at den amerikanske sikkerhedstjeneste NSA på samme måder overvåger fiberkabler.
En læk fra 2006 og efterfølgende retssag omkring overvågningesrummet 641a og en række lignende faciliteter bekræfter dette.
Telia står for driften i Nørre Nebel
Telia, der er en del af det internationale konsortium, der ejer TAT-14, står for driften af kabelstationen i Nørre Nebel samt halvdelen af det 7000 km lange kabel i nordlige retning.
Udviklingschef for internet, René Skjoldmose siger til Harddisken, at TAT-14-kablet er den mest direkte vej for data, der rejser fra Danmark på tværs af Atlanten:
- Mellem 80 og 90 procent af Telias trafik forlader Danmark. Det går ikke alt sammen via TAT-14. Men det er en relativ stor del, der går vestover, siger René Skjoldmose.
Er Facebook og Google afhængige af TAT-14?
Facebook har netop indviet sit først datacenter uden for USA i Nordsverige og investeret i Telias fiberkabler. Hør Harddiskens reportage fra åbningen af Facebooks datacenter i Luleå.
- Vi har en god infrastruktur. Man må formode, at Facebook skal servicere brugere over hele verden. Derfor er det vigtigt, at forsinkelsen er mindst mulig. Den korteste kabelstrækning til USA går via Nørre Nebel, siger René Skjoldmose.
TAT-14 kan derfor også være afgørende for Googles datacenter i Hamina, Finland, hvilket Google i Danmark hverken vil be- eller afkræfte.
Hvilke data kommer forbi?
Data følger ikke faste ruter - og derfor er det også svært at sige præcist, hvad der passerer gennem TAT-14. Der er en række andre veje til USA - eksempelvis via Frankfurt eller Paris.
Her er afstanden, som data skal rejse, dog længere og svartiderne opleves derfor langsommere.
Derfor er der en stor sandsynlighed for, at rigtig meget dansk data reelt løber via dette kabel.
Kræver dommerkendelse i Danmark
Også i Danmark gemmer teleselskaberne data om danskernes brug af telefoner og net - men det kræver en dommerkendelse, før teleselskaberne udleverer dem.
Hvis data er røget gennem de amerikanske overvågningssystemer, har myndighederne i USA og Storbritannien dog med stor sandsynlighed haft direkte adgang - uden at sagen har været forbi en dommer.
- Som jeg har forstået det, er jeg som dansker dårligere beskyttet end amerikanske statsborgere. Politiet i Danmark kan ikke få udleveret de oplysninger uden en dommerkendelse. Den beskyttelse har jeg ikke i forhold til det amerikanske efterretningsvæsen, siger René Skjoldmose.
Telia kender ikke til overvågning
Telia har ikke kendskab til, at fiberkablerne på lokationen i Nørre Nebel overvåges af efterretningstjenester.
Alligevel er det efter Snowdens seneste oplysninger sandsynligt, at britiske eller amerikanske agenter lytter med i den anden ende.