To ESA-satellitter skudt ud i rummet af Sojus-raket

To Galileo-satellitter er sendt ud i rummet på en raket af samme slags som den, der sendte danske Andreas af sted.

Soyuz blev skudt op fra Europas rumhavn i Fransk Guiana. (Foto: © MANUEL PEDOUSSAUT / EUROPEAN SPA, Scanpix)

En russisk Sojus-raket af samme slags som den, der skød den danske astronaut Andreas Mogensen ud i rummet for ni dage siden, har fredag sendt to europæiske satellitter samme vej.

De to satellitter ved navn Galileo ni og ti blev skudt af sted fra et europæisk rumcenter i Fransk Guyana i det nordlige Sydamerika tidligt fredag morgen.

Det skriver Den Europæiske Rumfartsorganisation, ESA, på sin hjemmeside.

Europas navigationssystem

Galileo er Europas eget globale navigationssystem, som - når det er komplet - vil bestå af 30 satellitter. Med de to nyaffyrede satellitter mangler 20 stadig at blive sendt af sted.

- Implementeringen af Europas Galileo-system tager fart, siger Jan Woerner, som er direktør i ESA, på hjemmesiden.

- Ved støt at booste antallet af satellitter i rummet sammen med nye stationer på jorden verden over, har Galileo snart global rækkevidde. Dagen, hvor Galileo har fuld kapacitet, kommer tættere og tættere på. Det bliver en stor dag for Europa, siger han.

Alternativ til GPS

ESA's Galileo-projekt skal ende med at fungere som et alternativ til det amerikanske Global Positioning System - GPS. Det er planen, at yderligere to Galileo-satellitter skal sendes af sted senere på året.

Ifølge Joerg Hahn, leder af indkøb til Galileo-projektet, vil Galileo have global rækkevidde i 2020. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Galileos samlede udgifter frem mod 2020 vil løbe op i 6,6 milliarder euro. Det svarer til lige under 50 milliarder kroner.

Til næste år er det ikke længere den russiske Soyuz-raket, men derimod en specialbygget Ariane 5-raket, som skal sende satellitterne af sted. Den vil kunne skyde fire satellitter i stedet for to af sted ad gangen.

/ritzau/