EU-datatilsyn siger hmm til dataaftale

Gruppen af europæiske datatilsyn trådte i går vande, da de skulle forholde sig til en nylanceret dataudvekslingsaftale med USA. Aftalen mødte onsdag skarp kritik fra blandt andre Edward Snowden.

Amerikansk spionage har også udløst protester i USA, her fra en demonstration forrige år. (Foto: LARRY DOWNING © Scanpix)

Vi har brug for tid til at analysere situationen.

Sådan lød budskabet fra gruppen af europæiske datatilsyn, der i går gjorde status efter at forhandlere fra EU-kommissionen og USA tidligere på ugen nåede til enighed om en dataudvekslingsaftale, der skal erstatte den, som EU-domstolen sidste år annullerede med et pennestrøg.

Aftalen røg dog næsten med det samme ind i en bølge af kritik, fordi den - i kritikernes øjne - ikke løser det problem, der var årsag til at den gamle aftale blev annulleret: Nemlig at USA og de amerikanske efterretningstjenester, har omfattende adgang til at kigge med i europæernes data.

Kritik fra Snowden - og mange andre

Blandt de skarpeste kritikere var manden, der startede hele balladen, nemlig whistlebloweren Edward Snowden, der i 2013 afslørede NSAs massive overvågning af nettets brugere. Snowden, der fortsat bor i Rusland, skrev tirsdag på Twitter, at EU havde solgt ud.

Gruppen af datatilsyn, artikel 29-gruppen, skød dog bolden til hjørne, mens aftaleteksten skrives færdig, oplyste formand for gruppen Isabelle Falque-Pierrotin på en pressekonference onsdag eftermiddag. Gruppen venter ikke at nå en afgørelse før april, men det er ikke givet, at resultatet vil blive en velsignelse.

- Vi har bekymringer om overførslen, hvad angår omfanget af overvågning og især muligheden for at håndhæve reglerne. Spørgsmålet er, om den nye aftale besvarer disse spørgsmål, sagde Falque-Pierrotin, der fremhævede, at de amerikanske regler på området giver rynkede bryn.

USA kan stadig løfte dynen

Gruppen gentog senere synspunktet i en skriftlig udmelding.

Foreløbig foreligger aftalen ikke skriftligt, men den blev tirsdag skitseret af blandt andet EU-komissær Andrus Ansip. Det mest kontroversielle punkt er, at USA - ifølge det skitserede - fortsat kan lade sine efterretningstjenester kigge i europæernes data under visse omstændigheder.

USA lover dog - skriftligt og en gang om året - ikke at gå for vidt, og opretter samtidig en ombudsmand, som kan tage sig af europæiske klager.

Det er dog foreløbig uvist, hvem der skal kontrollere at USA overholder sit løfte - eller hvilke sanktionsmuligheder ombudsmanden får.

Nye balladesager på vej

Artikel 29-gruppen kan ikke annullere aftalen mellem EU og USA, men kommer sagen for EU-domstolen, vil den falde igen, hævdede gruppen European Digital Rights i en kommentar i går. Det samme gjorde den 28-årige østriger Max Schrems, der var manden bag den oprindelig sag ved EU-domstolen, som endte med at give ham medhold.

Sagen begyndte med at Schrems havde klaget over at Facebook, i ly af dataudvekslingsaftalen, gemmer hans data i USA, selv om Snowden havde afsløret at NSA har fri adgang til hans data.

Men Max Schrems er også manden bag et storstilet gruppesøgsmål mod Facebook i Østrig, hvor 25.000 brugere har sagsøgt selskabet for en række krænkelser af de europæiske regler, herunder blandt andet at give NSA adgang til data via det såkaldte PRISM-program.

Fristen for at nå en ny aftale udløb den 31. januar.