EU kigger på Googles britiske skatteballade

Kort efter at EU-kommissær Margrethe Vestager i morges meldte klar til at granske en eventuel klage over Googles skatteaftale, trillede en klage ind.

Googles britiske skattebetalinger har givet heftig debat. Nu når sagen til EU. (Foto: Neil hall © Scanpix)

Der bliver efter alt at dømme en nøje gennemgang af Googles aftale om skattebetalinger i Storbritannien.

Det sker allerede kort efter kommissær for konkurrence, Margrethe Vestager i morges på britiske BBC erklærede sig klar til at kigge nærmere på den kontroversielle aftale, hvis EU-kommissionen modtager en klage.

Det er nu sket.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters modtog kommissionen kort efter modtog en henvendelse fra en politiker i det skotske nationale parti. Denne sag har kommissionen i sinde at gå i dybden med, skriver Reuters.

Samtidig er det kommet frem, at Google i Italien er kommet i ilden, efter at en italiensk undersøgelse har rejst mistanke om skatteundragelse for 227 mio. euro i Italien i perioden mellem 2009 og 2013. Google afviser at have overtrådt reglerne.

Apple har tidligere måtte til lommerne og betale 318 mio. euro i en anden italiensk skattesag.

Google slipper måske for billigt

Googles aftale med de britiske skattemyndigheder har været under beskydning den senere tid, efter at Google - i kritikernes øjne - er sluppet alt for billigt med sin skattebillet.

Storbritannien kæmper en brav kamp med at få multinationale selskaber til at betale skat af penge tjent i landet, og har blandt andet indført en særlig skat, kaldet 'diverted profit tax', som selskaber som Google rammes af.

Den særlige skat har endda fået tilnavnet 'Google-skatten', selv om den rammer langt bredere end blot Google.

En 'katastrofe'.

Selskabets aftale med de britiske skattemyndigheder betyder, at Google skal slippe 1,3 mia. i restskat, hvilket britiske eksperter har kaldt en katastrofe, givet at Google burde have betalt meget mere. Det mener blandt andet Prems Sikka, der professor i regnskab og revision ved Essex University.

Google er en blandt flere selskaber, der benytter fuldt lovlige skattekonstruktioner, hvor penge sendes rundt i karruseller mellem Irland, Holland, Bermuda og Delaware i USA, hvorved de slipper for at blive ramt af samme skattetryk, som deres mindre, lokale konkurrenter.

Fænomenet findes også i Danmark, hvor danskere, der annoncerer på Googles domæner, modtager fakturaer fra Googles irske moderselskab.
Både EU og OEDC har blæst til kamp mod sådanne konstruktioner, og Margrethe Vestager har ført an i konkurrencesager om blandt andet Apple, Fiat, Starbucks og Amazon, der måske har fået så gode lokale skatteaftaler, at der er tale om ulovlig statsstøtte.

Apple advarede sidste år sine investorer om, at en eventuel restskat som følge af denne sag kan hænge og dingle i horisonten, omend selskabet ikke mener at skylde noget.

Google er i forvejen i ilden i en konkurrencesag om sin shoppingtjenste, der nyder fremme blandt selskabets søgeresultater, og genstand for en undersøgelse for misbrug af en dominerende position med Android-mobilsystemet.