EU varsler kamp mod dårlige mobilantenner

Efter et langt tilløb varsler EU nu en undersøgelse af de ringe antenner i nye smartphones. Telebranchen jubler

Hvor er nettet ? Det vil EU nu opklare i en undersøgelse af mobilernes antenner.

Der er godt nyt til danskere og andre europæere, der lidt for ofte oplever huller i mobilsuppen, dårlige forbindelser og jammerlig samtalekvalitet, selv om de har brugt tusindvis af kroner på en lækker smartphone.

EU-kommissionen vil nemlig de kommende måneder tage de første skridt i en undersøgelse af den dårlige antennekvalitet i mobilerne. Undersøgelsen kan ende med, at EU vælger at indføre en europæisk mærkningsordning, der skal sætte mobilkøberne i stand til at skelne skidt fra kanel i butikkerne.

- Det er et skridt i den rigtige retning. Kommissionen anerkender nu, at dette er et problem og kigger på muligheden for at lave en mærkningsordning. Mærket er her ikke endnu, og der kan godt gå et par år før vi ser noget til det, men overvejelsen er reel, og nu bliver det endelig undersøgt. Og det er et svar, der glæder mig, siger medlem af Europaparlamentet, Christel Schaldemose (S).

Hun har gennem længere tid arbejdet for at få en EU-løsning på problemet med at antennekvaliteten i selv de allerdyreste smartphones tilsyneladende bliver dårligere og dårligere, hver gang der kommer nye modeller på markedet. Dette arbejde har nu udløst et brev fra EU-kommissionen, der skriver, at undersøgelsen skal være færdig allerede ved årets udgang.

Velkendt problem med dårlige forbindelser

Fænomenet er dog allerede flere gange dokumenteret af danske undersøgelser, dels fra Aalborg Universitet, dels fra Forbrugerrådet og senest fra Erhvervsstyrelsen, der i foråret offentliggjorde rapporten 'Oplevet mobildækning'.

I disse rapporter er det igen og igen bevist, at mobiler som fx iPhone 4S har antenner af så ringe kvalitet, at de adskillige steder i Danmark slet ikke kan bruges til at føre en samtale fra, fordi de ikke kan finde et mobilnet.

I den seneste test viste resultaterne sågar, at selv en simpel, billig Nokia-mobil til få hundrede kroner er bedre til at holde forbindelsen til mobilnettet.

Konkurrerer på alt mulig andet

Problemet omkring de ringe antenner i smartphones er blandt andet, at producenterne konkurrerer på funktioner som kamera, skærmstørrelse, software og alt mulig andet end antennekvalitet, hvorfor der slet ikke er fokus på denne ellers centrale egenskab ved en mobiltelefon.

Det er også et problem for teleselskaberne, der får klager fra kunder, der oplever at mobilnettet bliver dårligere og dårligere, selv om det er telefonen, der er synderen.

Hos teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien, erklærer direktør Jakob Willer yderst tilfreds med at EU nu begynder at interessere sig for området.

Brancheforeningen har presset på for at få etableret en midlertidig dansk ordning i samarbejde med Forbrugerrådet og Erhvervsstyrelsen, men har hele tiden peget på, at det var nødvendigt med en stærkere stemme, hvis giganter som Apple og Samsung skal råbes op.

Branchen jubler

- Derfor er det overordentlig positivt, at EU-kommissionen nu melder ud, at de vil undersøge sagen. Det er virkelig positivt. Både for forbrugerne - og ikke mindst med tanke på, at dårlige mobilantenner også har en større miljøbelastning, fordi mobilerne bruger meget mere strøm, når de hele tiden søger efter et mobilnet, siger Jakob Willer.

Det er ikke fastlagt hvordan en mærkningsordning kan tage sig ud, men Christel Schaldemose nævner energimærkningen på hvidevarer som et eksempel på en god løsning.