EU vil tjekke amerikanske webgiganter

Som en del af EUs store plan for det digitale indre marked, vil kommissionen nu have undersøgt, om der skal strammes op om de amerikanske webgiganter.

Kommissær for det digitale indre marked, Andrus Ansip, fremlægger kommisionens plan. (Foto: Emmanuel Dunand © SCANPiX)

Efter flere sager om europæisk infight med tech-giganter som Facebook og Google, vil EU nu søsætte en undersøgelse, der skal klarlægge behovet for yderligere regulering. Det kom frem i forbindelse med fremlæggelsen af planen for EUs digitale indre marked onsdag. Undersøgelsen er ikke specifikt rettet mod amerikanske virksomheder - men ventes fortrinsvis at handle om dem.

Det sker blot få uger efter at konkurrencekommissær Margrethe Vestager annoncerede en storstilet konkurrencesag mod Google, der anklages for at placere egne tjenester mere favorabelt i søgeresultaterne, end konkurrerende virksomheder kan opnå.

Samtidig vil Vestager have undersøgt, om Google misbruger sin dominerende position med mobilsystemet Android til at fremme egne apps og tjenester, fx Gmail eller cloud-tjenesten Google Drev.

Vil have klarhed over giganterne

Den nye undersøgelse har dog intet med konkurrencesagen at gøre, og omtales heller ikke som en undersøgelse af eventuelle lovovertrædelser. Derimod vil EU have klarhed over prisstrukturer, gennemsigtighed i søgeresultater, brug af de data om folk, der samles ind, og om giganterne bruger deres størrelse til at tryne konkurrenter.

At kommissionen planlægger en sådan undersøgelse, var på forhånd sluppet ud.

Allerede i går slap kommissionens store plan for det digitale indre marked ud, og af dette fremgik en række punkter, der skal harmonisere det digitale område i EU. Det gælder nye regler for e-handel, moms, såkaldt geo-blocking, teleydelser, databeskyttelse og meget andet, der er grænseoverskridende, men som i dag er underlagt et mylder af nationale regler.

Forventer EU-boost

I går udtrykte både ITEK under Dansk Industri, Brancheforeningen IT-Branchen og Forbrugerrådet overfor dr.dk glæde over strategien, der ventes at kunne give den slunkne digitale sektor i Europa et stort boost, ligesom at forbrugerne kan komme til at opleve øget konkurrence og billigere priser.

Også Dansk Erhverv glæder sig.

- Vi er især tilfredse med, at kommissionen lægger vægt på transformation, for det er netop, hvad digitale teknologier handler om i disse år. Digitaliseringen sætter ikke bare mere fart på tingene. Digitale teknologier forandrer grundlæggende alt på sin vej, herunder vilkårene for at drive virksomhed i Danmark, påpeger Janus Sandsgaard, digitaliseringschef i Dansk Erhverv i en kommentar.

Forud for fremlæggelsen er gået flere sager mod især Google, der har været i skudlinjen i flere sager. For få måneder siden fik Google påbud fra EU-domstolen om, under visse forhold at give europæerne mulighed for at slettet links fra søgeresultaterne. Flere landes datatilsyn har varslet sager mod Facebook - og endnu før det fik Google bøder i Spanien og Frankrig for ikke at have oplyst godt nok i en sag om samkøring af data og brugerbetingelser.

Masser af sager

Dertil kommer fokus på virksomhedernes skatteforhold i lande som Luxembourg og Irland, hvor selskaber som Apple, Amazon og Google nyder godt at lukrative rabatter og regler.

Udsigten til opslidende sager fik forleden Facebook til at skrive en sjælden kronik, hvor selskabet netop problematiserede, at EU er et kludetæppe af forskellige, nationale regler, der skal overholdes i hvert enkelt land.

Facebook måtte forleden forsvare sig i en sag i Østrig, hvor selskabet er blevet stævnet af 25.000 privatpersoner, der kræver erstatning for en række forhold, blandt andet at Facebook har overvåget dem på nettet og givet data til den amerikanske spiontjeneste NSA.