Europæernes smartphone-forbrug kører i slæbesporet

Væksten i smartphonesalget er løjet gevaldigt af i Europa, viser nye tal. Og så køber vi ovenikøbet billigere mobiler

Disse to europæere er måske blandt dem, der vælgere billigere mobiler end sidste år. (Foto: Denis Balibouse © Scanpix)

Den fuldstændig rødglødende smartphone-feber, som skyllede ind over os for blot få år siden, er nu erstattet af en småsnottet mobil-forkølelse.

I hvert fald i Europa, hvor væksten i smartphone-salget er gået helt i stå samtidig med at europæerne ovenikøbet bruger færre penge på mobilerne.

Det viser nye tal fra GfK, der analyserer salget i butikkerne - altså direkte til forbrugerne.

Tallene dokumenterer, at der aldrig er blevet solgt så mange smartphones som nu, hvor det globale smartphonesalg i tredje kvartal rundede 323,7 mio. smartphones - en stigning på 7,4 procent i forhold til samme kvartal sidste år.

Men i Europa står tingene stort set stille. I det, GfK kalder Vesteuropa, steg salget således blot 3,1 procent, mens Østeuropa tegnede sig for en vækst på 3,8 procent.

Billigere mobiler

Begge steder bruger køberne dog færre penge på mobilerne end før. Værdien af de solgte telefoner faldt således 8,8 procent i Vesteuropa og 14 procent i central og Østeuropa.

Tallene viser dog også, at der er kommet en smule gang i væksten i Kina igen, efter en kort periode med tilbagegang og begyndende mæthedstegn.

Det har længe været kendt, at de europæiske markeder har nået en modenhedsfase, hvor flertallet nu har erstattet den gamle knapmobil med en smartphone, hvorfor væksten går langsommere.

En anden faktor, der spiller ind, er den generelle økonomiske situation. Også tabletsalget har gennem en længere periode vist svaghedstegn og afmatning, ligesom at PC-salget globalt har været tilbagegang i efterhånden et par år.