Europæisk forskning skal tjene penge

Forskning i EU har høj kvalitet, men vi taber til USA, når forskningen skal laves om til virksomheder og jobs, siger EU-kommisær

Forskning skal skabe flere arbejdspladser i Europa, siger EU-kommisær, der vil skaffe penge til en kick-start (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

I EU er vi gode til at lave solid forskning af høj kvalitet, men vi er ikke gode til at transformere topforskning til virksomheder og jobs.

- Vi er gode til at lave euro om til viden, men vi er ikke gode nok til at lave viden om til euro, siger Carlos Moedas, der er EU-kommisær for Videnskab, Forskning og Innovation.

Han var i Danmark for at tale på konferencen Collaboration x Innovation, som Carlsbergfondet og Innovationsfonden afholdt torsdag.

Danmark laver klog forskning men for få jobs

Ifølge kommisæren publicerer EU-landene 35 procent af de mest citerede videnskabelige papers i verden. Danmark er nummer to kun overgået af Holland, når det handler om at få citeret videnskabelige udgivelser.

Men amerikanerne og kineserne løber med de nye innovative virksomheder. Og det vil Carlos Moedas lave om på.

- Vi fejler, når vil skal transformere viden til produkter, jobs og virksomheder, siger han til Harddisken.

Lovgivning tættere på borger

Moedas kur består af to initiativer.

Lovgivning og regulativer skal gøres mindre hæmmende for den digitale revolution.

Den digitale revolution betyder, at folk kommer med ideer på tværs af kompetence- og forretningsområder, og ofte har de ikke styr på lovgivningen, der hurtigt kan spænde ben for dem.

- Vi vil sætte os sammen med borgere og iværksættere og skabe de rigtige rammer for de nye virksomheder, siger EU kommisæren.

Én milliard euro til investeringer

Den anden halvdel af hans plan handler om finansiering. I USA og Israel er der flere private risikovillige penge i omløb til at støtte virksomheder og ideer, så de kan vokse til toneangivende koncerner. I EU mangler vi risikovillig kapital til virksomheder i vækst. Resultatet er, at de europæiske iværksætterne flytter til Silicon Valley, når der er brug for ekstra investeringer, så gevinsten af den europæisk betalte forskning forsvinder over Atlanten.

- Europa har ikke nok private investeringer. Derfor vil vi skabe en fondenes fond, hvor privat risikovillig kapital går sammen med offentlige penge for at investere i nye virksomheder, siger Carlos Moedas.

Han håber, at kunne skabe en fond på mellem 500 millioner og én milliard euro, som primært skal bestå af penge fra den private sektor, der skal investeres i iværksætteri.

Men penge gør det ikke alene. I branchen for venture kapital taler man om kloge penge, hvor der følger know how med investeringen.

- Det er naturligvis vigtigt. Når vi kigger udover Europa, så er resultatet ikke altid bedst i de lande, hvor der bliver investeret mest. Det handler nemlig også om at have lovgivning, der gør det nemt at starte en virksomhed eller at komme hurtigt videre efter en konkurs, siger Carlos Moedas for at understrege at penge og lovgivning skal gå hånd i hånd, hvis videnskab skal omsættes til euro.

Facebook
Twitter