Fabrikker i Kina erstatter ni ud af ti arbejdere med robotter

Flere fuldt automatiserede fabrikker er åbnet i Kina. De erstatter op mod 90 procent af de ansatte med robotter. Med øget produktivitet til følge.

Robotter overtager i stigende grad arbejdet på kinesiske fabrikker, der producerer de fleste af de gadgets og computere vi omgiver os med. Her ses robotter på en bilfabrik. (Foto: Nataliya Hora © COLOURBOX)

Snart er det ikke længere endeløse rækker af kinesiske arbejdere, der bygger vores mobiltelefoner og computere. For robotterne er for alvor i gang med at invadere Kina.

En fabrik i byen Dongguan, i det sydøstlige Kina, er den første i verden, der har erstattet ni ud af ti ansatte af kød og blod med avancerede industrirobotter.

Og automatiseringen er en kæmpe succes.

Fabrikken er ejet af Changying Precision Technology Company, der producerer dele til mobiltelefoner.

Den er en af de mange hundreder fabrikker af samme type i området kaldet Pearl River Delta, et ekstremt urbaniseret og industrialiseret område i Guangdong-provinsen, som populært kaldes "verdens fabrik".

Investerer 1000 mia. i automatisering

Ifølge South China Morning Post, er over 60 procent af Dongguans fabrikker i gang med at erstatte deres arbejdere med robotter.

Guangdong-provinsen investerer blandt andet over 1000 milliarder kroner i automatisering af fabrikker de næste tre år.

De enorme investeringer støttes også af bystyrerne og de lokale kommuner, der kæmper med mangel på arbejdskraft.

Hovedstaden i provinsen Guangzhou, vil automatisere 80 procent af deres fabrikker inden 2020.

​Den øgede brug af robotter, er i sig selv et led i en større strategi kaldet Made in China 2025, som Kinas regering lancerede i slutningen af maj i år. Planen er et forsøg på at opgradere Kinas industri og kæmpe imod den økonomiske opbremsning, Kina er på vej ind i.

60 robotarme erstatter 600

Opgraderingen har på fabrikken i Dongguan betydet, at produktionslinjerne er blevet affolket.

Tidligere var samlebåndene bemandet af 650 ansatte.

I dag er de erstattet af 60 robotarme, hvis vedligehold og styring varetages af kun 60 ansatte.

Automatiseringen er første skridt for fabrikken. Målet er at erstatte alle manuelt arbejdende mennesker med avancerede robotter.

Fabrikken regner ifølge People's Daily med at kunne nøjes med at lønne 20 mennesker i nærmeste fremtid.

Robotterne laver færre fejl

Beslutningen om at erstatte de menneskelige arbejdere var en god ide - i hvert fald set ud fra et produktionsmæssigt synspunkt.

Robotterne har forbedret fabrikkens output, så den i dag producerer tre gange så mange mobildele om måneden, som før automatiseringen.

I stedet for 8.000 dele per person om måneden, har robotterne banket produktionen op på 21.000 dele om måneden. En forøgelse på 162,5 procent.

Og de mange dele er af højere kvalitet end før. Antallet af defekte dele er faldet fra omkring en fjerdedel til under fem procent.

Flere fabrikker automatiseres

Flere lignende fabrikker er på vej til Dongguan.

I april rapporterede South China Morning Post, at mere end 505 fabrikker i byen har investeret over 4,6 milliarder kroner i robotter siden september sidste år. Investeringer der skal erstatte over 30.000 arbejdere.

​En af dem er Shenzen Evenwin Precision Technology Company's automatisering af en endnu større fabrik.

Når robotterne er installeret, bliver fabrikkens 1.800 ansatte reduceret til omkring 200 mand.

Hvordan udviklingen vil blive modtaget af Pearl River Deltas millioner af fabriksarbejdere, er stadig uvist.

Men de kan godt begynde at forberede sig på en ny og automatiseret virkelighed.

Ifølge International Federation of Robotics købte Kina 56.000 industrirobotter i 2014. Det var 54 procent flere end i 2013.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk