Facebook-aktivist: Krypter jeres flygtningesnak - politiet kan kigge med

Journalist og privatlivs-aktivist Freja Wedenborg opfordrer almindelige danskere til at kryptere deres kommunikation, når de forsøger at hjælpe flygtninge.

Danskerne skal beskytte deres kommunikation om illegale flygtninge på Facebook bedre, lyder det fra privatlivs-forkæmper. (Foto: © M. Panchenko, ColourBox)

- Det er ikke ulovligt at kryptere informationer. Til gengæld er det ulovligt at overvåge uskyldige mennesker.

Sådan lyder mantraet fra Freja Wedenborg, der på Facebook i dag har delt en guide til, hvordan almindelige danskere kan skrive sikkert til hinanden – uden at politiet og andre kan kigge med.

https://www.facebook.com/freja.wedenborg/posts/10204821462952626

- Jeg kunne se, at der var en del mennesker, der delte informationer på Facebook om flygtninge, som det ikke var hensigtsmæssigt at dele offentligt. Politiet kan jo følge med i det, når man poster det på Facebook, siger Freja Wedenborg, der er krypteringsekspert og bestyrelsesmedlem i whistleblowerorganisationen Veron.

- At skrive på Facebook er det samme, som at skrive det i fuld offentlighed, fortsætter hun.

Til daglig er hun webredaktør og journalist på den venstreorienterede avis Arbejderen.

Installer krypteringsapps på telefonen

Hun råder blandt andet danskerne til at installere apps på deres smartphones, som gør det muligt at ringe og skrive beskeder til hinanden, som ingen kan følge med i.

- Det er nemmest at gøre på telefonen. Så kan myndighederne ikke se, hvad man kommunikerer om, kun at man kommunikerer. Det er gratis og supernemt, forklarer Freja Wedenborg.

Hun anbefaler blandt andet apps som Signal til iPhone og TextSecure og RedPhone til Android, begge apps kan også hentes hos udvikleren whispersystems.org, som anbefales af blandt andet Edward Snowden.

De forskellige app’s gør det muligt at sende beskeder og foretage opkald, som ingen kan afkode. Det kræver blot, at både afsender og modtager har installeret app’en.

So Ein Ding-guide til sikkerhed

So Ein Ding-vært Nikolaj Sonne har tidligere lavet denne guide til hvordan, man kan sikre sit digitale liv – på både smartphone og computeren.

Han anbefaler også Signal og RedPhone, og bruger desuden chat-kryptering som fx Cryptocat, der er en krypterings-plugin til Chrome. Og så hæfter han sig ved Tor-browseren, der gør det muligt at bruge internettet - uden at myndighederne kigger én over skulderen.

Harddisken på P1 har også oprettet Kryptoskolen, der gør en meget klogere på hvordan man kommunikerer sikkert. Se mere her.

Politiet kan alligevel overvåge

Freja Wedenborg mener, at folk har ret til at vide, at de informationer de deler på Facebook kan misbruges, og at det er nemt at sikre sig mod det.

- I de her grupper (som diskuterer hvordan man kan hjælpe flygtninge red.) skriver folk alt muligt, og det er nemt at melde sig ind, hvis man vil sabotere det eller videregive oplysningerne til myndighederne – eller endda til hadegrupper og lignende, siger hun.

Men får politiet først øje på én, hjælper krypteringen ikke meget. De har for nylig indkøbt særlig software, der kan afkode, hvad du skriver på telefonen og computeren - og meget andet – hvis de efterforsker en person aktivt.

- Hvis man er i politiets søgelys eller bliver kendt af politiet som en organisator indenfor for eksempel illegale flygtninge, så skal man have mere avancerede værktøjer. Men for alle helt almindelige mennesker, der kaster sig ind i det her, hvilket er utroligt glædeligt, er det rigeligt med denne type kryptering, siger Freja Wedenborg.

Hun har tidligere skrevet en guide i Journalisten, der skal hjælpe journalister til at kommunikere sikkert med kilder. Den kan du finde her.