Facebook rammes af pudsig tysk konkurrencesag

De tyske myndigheder vil undersøge, om Facebook misbruger sin størrelse og monopol-agtige status til at få brugerne til at acceptere urimelige vilkår for deres data.

Facebook må nu forsvare sig i den første formelle konkurrencesag om datapolitik. (Foto: Jonathan Nackstrand © Scanpix)

En ny, pinefuld retssag kan være på vej mod det sociale medie Facebook, der nu skal undersøges af de tyske konkurrencemyndigheder.

Myndighederne vil undersøge, om Facebook misbruger sin størrelse og magt til at få brugerne til at acceptere vilkår, der er på kant med reglerne for databeskyttelse.

Det meddelte den tyske myndighed for konkurrence, Bundeskartellamt.

Også en bøde

Sagen kommer efter at Facebook mandag måtte indkassere en bøde på 100.000 euro i en sag, anlagt af en organisation, der repræsenterer 41 forskellige tyske forbrugerbeskyttelsesorganisationer.

Det var en sag, hvor Facebook for år tilbage havde fået påbudt at ændre nogle brugerbetingelser, der ikke tydeligt nok forklarede, hvad brugerne kan forvente, at deres private data som fx billeder og videoer ville blive brugt til.

Brugernes data er Facebooks primære aktiv, som danner grundlag for målrettede reklamer på det sociale medie.

Mandag fandt en tysk domstol, at Facebook ikke i tilstrækkelig grad havde efterkommet påbuddet, og uddelte en bøde, som Facebook - ifølge tyske medier - accepterede.

Konkurrencesag om datapolitik

Nu rejser det tyske Bundeskartellamt så en sag, der ganske usædvanligt skal føres som en konkurrencesag, selv om den handler om Facebooks datapolitik og brugerbetingelser.

Brugerbetingelserne er den alenlange, svært læselige juridiske tekst, man præsenteres for, når man opretter en konto på Facebook - og som flertallet af brugere formentlig slet ikke læser.

- Dominerende virksomheder har et særligt ansvar. Det omfatter brugen af tilstrækkelige vilkår [...]. For reklame-finansierede internetvirksomheder, såsom Facebook, er brugerdata ekstremt vigtige. Og af denne grund er det essentielt at undersøge [...] om forbrugerne er tilstrækkeligt informerede om, hvilke og hvor meget data, der samles ind, siger Andreas Mundt, der er chef for konkurrencemyndighederne i en udtalelse.

Mange sager mod Facebook

Sagen er seneste skud i en efterhånden lang række af europæiske sager mod Facebook, der også er centrum i en fransk sag om dataindsamling fra ikke-brugere, og som for nylig fik en bøde af en belgisk dommer for samme forseelse.

Facebooks databanker var også udgangspunktet i sagen om den aldrende Safe Harbour-dataudvekslingsaftale, som EU-domstolen annullerede sidste år på grund af tvivl om amerikanske spioners adgang til Facebooks data om europæere.

Den tyske sag føres mod Facebooks irske datterselskab. Facebook har foreløbig ikke selv kommenteret sagen.