Facebook-stifter sætter også tape på sit webcam

Frygten for at blive luret på via computerens webcam, har tilsyneladende også ramt Facebook-stifter Mark Zuckeberg.

På computeren til venstre kan det skimtes, at Facebook-chefen har tapet både webcam og mikrofon til. (Foto: © facebook)

Hører du til dem, der helt rutinemæssigt taper kameraet og mikrofonen på din computer til - og måske endda selfie-kameraet på din mobil, har du sikkert måttet lægge øre til mangt en kommentar om sølvpapirshatte og spion-paranoia.

Men nu viser det sig, at selv Facebook-stifter Mark Zuckeberg taper sit webcam og mikrofonen på sin computer til. Det afslører et billede, som Zuckeberg selv har postet på Facebook, hvor han står foran sit skrivebord.

Bag ham ses hans Macbook Pro, med et fint, lille stykke tape over kameraet og et stykke sort tape over mikrofonen på venstre side af computeren, hvor mikrofonerne sidder.

Velkendt fidus

Tape-fidusen begyndte for alvor at sprede sig, da NSA-whistlebloweren Edward Snowden afslørede NSAs omfattende adgang til netbrugernes computere, herunder også muligheden for at udspionere folk via kameraer i mobiler og computere.

Det er velkendt, at også hackere i flere tilfælde har sneget skadelig kode ind på folks computere og brugt kameraet til at tage billeder af ting, der skete i kameraets synsfelt.

Og derudover er der jo Facebook selv, hvis apps kræver vidtgående adgang til at benytte brugernes mobilers kamera og mikrofon, og i øvrigt har et væld af teknikker til at samle data om brugernes gøren og laden, ofte uden at brugerne ved det.

Samler data via Like-knapperne

Det sker blandt andet via de 'like' -knapper, man støder på rundt omkring på nettet - også selv om man ikke klikker på dem.

Ideen med tape sit kamera til har sågar skabt en hel lille industri omkring kamera-klistermærker, der blandt andet sælges af privatlivsforkæmperne hos organisationen The Electronic Frontier Foundation.

Efter publiceringen af billedet har flere brugere på sociale medier udtrykt undren over at multimilliardæren og topchefen Mark Zuckeberg sidder midt i et storrumskontor sammen med alle andre ansatte. Men i en video sidste år, filmede Zuckerberg selv Facebook-hovedkvarteret, herunder den plads, hans tiltapede computer står på.

Meget skarpsindige netbrugere mener sågar at kunne spotte, at Facebook-stifteren bruger open source-mailprogrammet Thunderbird, i stedet for Apples eget program, Mail. Andre mener dog, at der er tale om en VPN-klient fra Cisco.

Facebook har, trods utallige opfordringer, ikke forholdt sig til tapen.