Facebook vil forhindre selvmord i hele verden - bortset fra Europa

Lokal 'data-følsomhed' får det sociale medie til at tøve med at lade en kunstig intelligens forebygge selvmord i Europa.

Et automatisk system skal holde øje med Facebook-brugeres adfærd. Systemet skal blandt andet forhindre selvmord. Men det kommer ikke til Europa. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

Størstedelen af Facebooks brugere er på nuværende tidspunkt formentlig klar over, at tech-virksomheden forsøger at lære dig at kende så godt som overhovedet muligt. Forklaringen er, at Facebook bedre kan målrette annoncer mod dig, hvis virksomheden har en præcis personlighedsprofil på dig.

Men nu vil Zuckerberg og co. bruge de massive datamængder til at forhindre selvmord. Facebook-brugerne har allerede nu muligheden for at anmelde opslag, de frygter kan være forstadier til selvmord eller selvskade til Facebooks moderatorer.

Kunstig intelligens holder øje

Virksomheden vil også bruge kunstig intelligens til at lave mønsteranalyse og på den måde forudse hvilke brugere, der er i farezonen.

Men den kunstige intelligens kommer altså ikke til Europa, skriver teknologimagasinet Wired. En talsmand fra Facebook siger til magasinet, at det er på grund af 'lokal følsomhed' overfor at indsamle persondata på nettet.

Til næste sommer kommer der en ny persondatalovgivning, der dækker hele EU, den såkaldte persondataforordning. Den giver Facebook et par udfordringer i forhold til at tjekke om de europæiske brugere er i fare for at begå selvmord.

Skal spørge om lov

For det første skal en virksomhed have brugernes samtykke til at indsamle data EU-borgere - altså skal Facebook udtrykkelig spørge om lov til at måle, hvor tilbøjelig du er til at begå selvmord.

Paul Bernal, der er forelæser i IT-ret ved East Anglia-universitet, siger til Wired, at den type data må anses for at være særdeles følsomme - og det stiller store krav til, hvordan de skal opbevares under den kommende lovgivning.

DR Viden har spurgt Facebook om en præcisering af, hvorfor systemet ikke kommer til Europa. Til det svarer en unavngiven talsmand fra et PR-bureau:

- Vi taler løbende med eksperter og interessenter i Europa, og vi forstår, at dette er et følsomt emne. Vi har besluttet ikke at udrulle det præventive system på nuværende tidspunkt, men værktøjerne til, at man manuelt kan anmelde enkelte opslag findes den dag i dag.

Facebook
Twitter