Facebook vil give de næste milliarder netadgang

Facebook er ved at udvikle en mobilantenne, der skal gøre det nemmere at få anden halvdel af klodens befolkning på nettet.

Der er stadig flere milliarder mennesker på kloden, der ikke er lige så heldige som denne mand i Somalia, der går på nettet via sin mobil. (Foto: FEISAL OMAR © Scanpix)

Facebook har netop lanceret projektet OpenCellular, som skal hjælpe de mange mennesker, der ikke kan få adgang til internettet (og til Facebook, naturligvis).

I følge en UNESCO-rapport og tal fra International Telecommunications Union (ITU) har over 4 milliarder mennesker på kloden stadig kun uregelmæssig netadgang.

Den grundlæggende idé med OpenCellular er at lave et netværk af bokse, der fungerer som mobilmaster i områder hvor der ellers er meget dårlig dækning.

projektsitet skriver Facebook-ingeniør Kashif Ali, at OpenCellular i disse måneder bliver testet af Facebook selv, men at boksen i løbet af sommeren skal introduceres til en række partnere.

Med tiden vil designet bag OpenCellular også blive gjort til open source, så andre kan bruge teknologien og udvikle videre på den.

Også andre arbejder på at få verdens befolkning online

OpenCellular er ikke det eneste projekt af sin slags hos Facebook, der også har lavet en gratis, men begrænset webportal under navnet Free Basics, og er igang med at bygge et ubemandet fly, der skal fungere som flyvende mobilmast.

Men også udenfor Facebooks massive greb om verdens netbrugere arbejdes der på at tackle udfordringen med at give folk adgang til nettet.

En tilsvarende boks med navnet BRCK ('brick' - altså mursten) er blevet testet i Kenya, og kan købes med blandt andet et ekstra hylster som beskytter mod sand.

Og BuffaloGrid har udviklet en boks der både skal give strøm, mobil- og netadgang, og som distribueres i udviklingslande via netværk af såkaldte agenter - en forretningsmodel som de håber med tiden kan løbe rundt af sig selv.