Facebook vil gøre det nemmere at bruge alternative navne

Facebook vil ændre måden man administrerer folks brug af 'falske navne.' Det skal føre til, at færre uretmæssigt bliver smidt ud af det sociale netværk.

Conchita Wurst er en af de personer, der kan have svært ved at dokumentere retten til at bruge et alternativt navn. (Foto: Keld Navnftoft © Scanpix)

Facebook opererer med en såkaldt 'real name policy'. Det betyder, at man skal bruge sit rigtige navn på det sociale netværk.

Men en del mennesker har temmelig legitime grunde til at bruge et andet navn. Det kan fx være folk der er transseksuelle, er kendt under et kunsternavn eller af politiske eller religiøse årsager risikerer at blive forfulgt, hvis de bruger deres rigtige navn.

Derfor vil Facebook nu ændre proceduren for, hvordan man skal verificere sig, hvis man bliver 'rapporteret' af andre brugere. Samtidig vil de gøre det mere besværligt for andre brugere at melde folk, der ikke bruger deres rigtige navn.

Det skriver Facebook i et længere blogindlæg.

Folk får deres konti lukket uden rimelig grund

Problemerne med navnepolitikken blev for nyligt tydeliggjort i dokumentaren Facebookistan, som kan ses på dr.dk/tv.

Her fortalte blandt andet drag queens, at mange havde fået lukket deres konto, uden nogen mulighed for at tage til genmæle, som et resultat af anonyme anmeldelser om, at de ikke brugte deres rigtige navne på profilen.

Det vil Facebook nu gøre mere besværligt.

- Indtil nu har det været meget nemt at indrapportere et falsk navn, men fremover skal man gå gennem flere trin, der giver os mere specifikke oplysninger om indsigelsen, skriver Facebook.

De mere detaljerede oplysninger skal samtidigt gøre det nemmere at vurdere sagen for dem, der behandler klagen.

Snart kan man forklare sit valg af navn

Er man blevet anmeldt for at bruge et 'forkert' navn, vil Facebook stadig bede folk om at verificere sig. Men også denne proces bliver nu ændret, så der er lang bedre mulighed for at forklare sig.

- Folk kan oplyse, om der ligger særlige omstændigheder til grund, og give mere information om deres unikke situation, skriver Facebook.

Eksempler på dette kan være, at man bliver mobbet eller stalket, at ens sexualitet spiller ind, eller at man tilhører en etnisk minoritet.

Flere tiltag på vej

De nye tiltag får i første omgang debut i USA, men med henblik på at det bliver rullet ud globalt, når man har afprøvet systemet i praksis. Facebook ved dog godt, at det ikke løser alle problemer:

- I starten af det nye år vil vi kigge på andre metoder, der kan reducere antallet af folk, som skal verificere sig med ID, samtidig med at vi vil beskytte sikkerheden for andre folk på siden, skriver de.

I blogindlægget begrunder Facebook hvorfor de som udgangspunkt kræver, man skal bruge sit rigtige navn:

- Når folk bruger deres rigtige navn, er der mere vægt bag deres ord og handlinger, fordi de skal stå til ansvar for det, de siger, skriver Facebook.

Facebook
Twitter