Facebooks gratis-internet bliver smidt ud af Indien

De indiske myndigheder sætter nu endegyldigt punktum i sagen om Facebooks såkaldt gratis net-tilbud til inderne. Den slags produkter er uønskede i Indien, lyder det.

Facebook-stifter Mark Zuckerbergs gratis net-tilbud til inderne er uønsket, fordi det diskriminerer, meddeler myndighederne. (Foto: Adnan Abidi © Scanpix)

Lang tids ballade og tovtrækkeri frem og tilbage ender nu med et rungende nej tak til Facebook-stifter Mark Zuckerbergs omdiskuterede tilbud om gratis adgang til en stærkt begrænset udgave af internettet til den indiske befolkning.

Det meddelte den indiske telestyrelse endegyldigt mandag, hvor styrelsen udstedte et forbud mod både Facebooks tilbud og alle andre tilsvarende produkter, der sætter begrænsninger på, hvilke dele af nettet brugerne må se.

Det betyder reelt døden for Facebooks kontroversielle og meget omdiskuterede 'Free Basics'-produkt i det store land.

Begyndte som velgørenhed

Free Basics begyndte ellers oprindeligt med et velgørende sigte under navnet internet.org - bygget på en vision om, at gøre nettets væld af viden og muligheder mere tilgængeligt for verdens fattigste.

Produktet endte dog med at være en rød klud for øjnene af både de indiske myndigheder og forkæmpere for fænomenet netneutralitet, der kæmper for lige adgang til alle tjenester på nettet og mod diskriminering som i Free Basics-tilbuddet.

Her har mobilbrugernes gratis adgang til nogle tjenester, fx Facebook, Wikipedia og BBC, mens andre - fx Google og Twitter, er blokeret.

Vil man have adgang til dem, må man til lommerne og betale for data. Det har fået flere kritikere til at påpege, at tilbuddet i virkeligheden handler om at sluse brugerne ind på bestemte tjenester på nettet.

Man kan heller ikke få alle bøger på biblioteket

Men nu er sådanne tilbud altså forbudt, lyder det fra de indiske telemyndigheder, der skriver:

'Ingen tjenesteudbyder må tilbyde eller tage diskriminerende afregning for data, på baggrund af indhold'.

Altså, må mobiludbyderne fx ikke tilbyde produkter, hvor dataforbrug på Facebook gratis, mens dataforbrug på Twitter takseres.

Mark Zuckerberg har tidligere forsvaret Free Basics ved at sammenligne tilbuddet med et bibliotek, hvor brugerne kan låne bøger gratis, men hvor man ikke kan forvente at finde alle verdens bøger.

Intet er gratis

Det fik i starten af året 50 akademikere til at skrive et åbent brev til de indiske myndigheder, hvor de advarede mod at overlade til Facebook at bestemme, hvilke tjenester, der er de vigtigste - og hvad de andre skal koste.

I brevet langede kritikerne også ud efter brugen af ordet 'gratis', der i virkeligheden blot dækker over, at man betaler på en anden og mindre gennemskuelig måde - og endelig, at Facebook med Free Basics-konstruktionen får mulighed for at kigge med i folks data.

Free Basics er ikke blot et indisk fænomen, men er tiltænkt mange fattigere lande.