Facebooks 'gratis internet' i indisk modvind

Modstanden mod Facebooks initiativ 'Free Basics' stiger i Indien. Både forskere og internet-entreprenører mener, at initiativet vil lede til mindre frihed.

Facebook kører kæmpe billboard-reklamer for "Free Basics", men modstanden mod det 'gratis internet' tager til. (Foto: Danish Siddiqui © sCANPIX)

Mark Zuckerbergs internetinitiativ 'Free Basics by Facebook' er endnu engang kommet i modvind. Denne gang i Indien.

Målet med projektet - som oprindeligt blev søsat under navnet internet.org - er at hjælpe de milliarder, der ikke har adgang til nettet, med at komme online - men kun til en lille afgrænset del af internettet. Og det er netop et af de helt store stridspunkter.

For gør Facebook overhovedet nogen andre end sig selv en tjeneste ved at tilbyde adgang til en lille flig af internettet?

Det mener en række professorer, forskere og entreprenører ikke er tilfældet.

'Free basics' lig med mangel på frihed

I et åbent brev henvendt til de indiske myndigheder, forklarer mere end 50 underskrivere fra flere af de store indiske universiteter hvorfor:

- At tillade et privat selskab at definere hvad der er "grundlæggende" for indiske internetbrugere, at kontrollere hvad forskellig slags indhold skal koste, og at få adgang til det personlige indhold, der er skabt og brugt af millioner af indere, er en dødbringende kombination, som vil føre til total mangel på frihed i forhold til indernes brug af internettet.

Det åbne brev er bare en af mange tilkendegivelser, der netop nu strømmer ind til de indiske myndigheder.

Telemyndighederne i det store land udsendte i december 2015 en rapport, hvor de udtrykte bekymring om hvorvidt tjenester som 'Free Basics' skal være tilladt. 7. januar er sat som deadline for indsigelser, inden man vil tage den endelige beslutning.

Tre grundlæggende problemer

Underskriverne af ovennævnte åbne brev fremhæver særligt tre problematikker.

Den første er, at Facebook gør sig til herre over hvilke tjenester, der gives adgang til:

- Det betyder, at et privat selskab bestemmer hvilke basale digitale services som indere skal have adgang til, og tilmed et selskab, som har base på fremmed jord, skriver de.

Det andet problem forskerne fremhæver handler om, at Facebook via 'Free Basics' har adgang til højst privat og følsom information, ikke mindst på grund af den manglende kryptering i Free Basics - hvilket Facebook i flere omgange er blevet stærkt kritiseret for.

- Siden Facebook kan tilgå ukrypteret indhold fra brugernes 'basale' services, må vi enten betragte sundheds-apps som værende 'ikke basale' eller risikere at afgive alle inderes sundhedsoplysninger til Facebook. Enten må vi betragte bank-apps som værende 'ikke basale' eller risikere at blotlægge alle inderes finansielle informationer til Facebook, lyder argumentet.

There should be no prioritisation of one brand over another: Baijayant Jay Panda on Net Neutrality

Det tredje problem, som fremhæves, er, at Facebook kalder deres service gratis, hvilket underskriverne kalder for et "marketing gimmick".

- Hvis noget er gratis, vil omkostningerne blive lagt et andet sted. Teleselskaberne bliver nødt til at få udgifterne fra "free basic" dækket via betalingstjenester.

Tesen er altså, at dem der betaler for internetservices kommer til at betale mere, for at Facebook kan rulle deres "free basic" internet ud. Og dermed kommer Facebook til at bestemme hvilke services, der kommer til at koste hvad.

Ifølge underskriverne af brevet er problemet ikke, at de rige indere kommer til at betale for de fattiges internet.

- Det er et spørgsmål om hvorvidt alle indere ønsker at afgive deres digitale frihed til Facebook, konkluderes det.

Facebook afviser kritikken

Facebook er ikke overraskende lodret uenige.

Selskabet har igennem længere tid ført kampagner i Indien for 'Free Basics'. Blandt andet har man fået overtalt mange indere til at sende emails til myndighederne, med budskabet om at man ønsker at servicen skal have lov til at operere i landet.

Facebook har også kørt massive reklamekampganer både på internettet, i TV og store annoncer i indiske aviser.

Selskabet har sågar lavet undersøgelser, der angiveligt viser at 86% af de adspurgte indere støtter op om 'Free Basics'.

Facebooks egne undersøgelser viser, at flertallet af indere gerne vil have 'gratis internet'. (© Internet.org)

Zuckerberg: Free basics er som et bibliotek

Senest har Zuckerberg selv skrevet en længere kommentar på avisen Times of Indias hjemmeside, hvor han argumenterer for, hvorfor tiltaget er godt.

Her sammenligner Facebook-stifteren 'Free Basics' med andre begrænsede tjenester vi alle kender til.

- Vi har samlinger af gratis 'basale' bøger. De kaldes biblioteker. De indeholder ikke alle bøger, men de er med til at gøre verden bedre.

- Vi har gratis 'basale' sundhedsydelser. Offentlige hospitaler tilbyder ikke enhver behandling, men redder stadig liv.

- Vi har en gratis grunduddannelse. Ethvert barn fortjener at gå i skole.

- Og i det 21. århundrede fortjener alle at kunne tilgå de værktøjer og informationer, der giver adgang til offentlige services og grundlæggende sociale og økonomiske rettigheder. Det er derfor, alle fortjener adgang til gratis basale internettjenester, argumenterer han.

Succesfulde internet-entreprenører går imod Facebook

Men den forklaring købes bestemt ikke af alle.

Senest er flere internetentreprenører gået i rette med Facebooks strategi i kampen for netneutralitet.

I et blogindlæg, ligeledes publiceret på Times of Indias hjemmeside, kritiserer de to succesfulde indiske iværksættere Nandan Nilekani og Viral B. Shah Facebooks initiativ:

- 'Free Basics' lukkede system er imod internettes åbne ånd, og under dække af at ville hjælpe de fattige, opdeler man det (internettet, red), skriver de to entreprenører.

- Vores regering bør straks vedtage love, der beskytter netneutralitet og beskytter vores ret til frit at have adgang til hele internettet. Ellers risikerer Indien at tjene andres interesser i stedet for vores egne, og at ende som internetgiganternes digitale koloni, skriver de.

I stedet foreslår de, at man fra statens side giver alle indere 10 MB gratis data hver måned, som kan bruges på hele internettet.