Fair smartphone bliver endnu mere fair

Anden udgave af den bæredygtige telefon 'Fairphone' rammer markedet i december. Denne gang kan du udskifte alle delene i telefonen.

Som sin forgænger er Fairphone 2 bygget af bæredygtige materialer under ordentlige forhold. Men nu kan man selv udskifte delene i telefonen. (© Fairphone)

Fairphone fik en masse medieomtale tilbage i 2013.

Ikke fordi telefonen kunne konkurrere med iPhone eller de bedste Android-telefoner på ydeevnen, men fordi telefonen var produceret bæredygtigt.

Fairphone indeholder kun såkaldte 'konfliktfri' råmaterialer, og kan i høj grad genanvendes, ligesom arbejdsforholdene for dem der producerer telefonen er i orden.

Anden udgave er endnu mere fair

Nu er folkene bag så klar med anden udgave af deres fair telefon, der denne gang er blevet endnu mere bæredygtig.

Fairphone 2 kan nemlig skilles ad, så man kan udskifte de enkelte komponenter i telefonen.

Man kan skille telefonen ad og udskifte delene selv. (© Fairphone)

Dvs. at man om et par år kan skifte kameraet til en bedre udgave eller opgradere processoren istedet for at skulle anskaffe sig en helt ny telefon.

Modulære telefoner har det hårdt

Man kalder den type smartphones modulære telefoner, fordi de er opbygget af forskellige moduler.

Første gang modulære telefoner for alvor påkaldte sig bred interesse, var da en koncept-video for telefonen Phonebloks gik viralt på Facebook i 2013.

Selvom mange dengang havde travlt med at skyde konceptet ned, fik piben kort tid efter en anden lyd.

For blot få måneder efter offentliggjorde Motorola (dengang ejet af Google) nemlig Project Ara, som er opbygget efter præcis samme koncept.

Efter frasalget af Motorola, har Google holdt fast i projektet, men der er endnu ikke kommet noget færdigt produkt på gaden. Indtil videre er lanceringen af den første modulære Google-telefon udskudt til 2016.

Nyeste Fairphone kan bestilles nu

Så længe behøver man ikke at vente på sin Fairphone 2, der altså tilmed er bygget af bæredygtige materialer og under ordentlige arbejdsforhold. Den kan nemlig nu forudbestilles med forventet levering til december.

Fairphone 2 leveres kun til udvalgte europæiske lande - heriblandt Danmark.

Telefonens specifikationer er en blød Android-mellemvare, men altså med mulighed for at skifte delene ud, som skulle give den en længere levetid, end andre smartphones på markedet. Prisen er ca. 4.100 kroner.

Fairphone er en kommerciel social virksomhed

Det hollandske firma bag den bæredygtige telefon, har hjemme i Amsterdam, og er er en såkaldt social enterprise.

Det vil sige, at de ved hjælp af en kommerciel strategi søger at skabe fokus på sociale værdier og hjælp forbrugerne til - på et oplyst grundlag - at træffe beslutninger om, hvad de køber.

Fairphone opererer under sloganet "designed to change the way products are made" med direkte hentydning til de veldokumenterede problemer, som følger med produktionen af vores elektroniske apparater.

Selvom de store elektronik- og smartphoneproducenter jævnligt gentager, at de både har fokus på materialerne i produkterne og på at forbedre forholdene for dem der samler dem, så viser rapporter gentagenende gange at problemerne vedbliver.

Svært at få folk med på vognen

Alligevel er det mere end tvivlsomt om Fairphone, med den nye modulære og endnu mere bæredygtige telefon, kan få folk til at vælge deres produkt til.

For selvom at firmaets første telefon fik massiv medieomtale - og tusindvis af Facebook-likes til følge - kunne det ikke oversættes til massive salgstal.

Om det skyldes design, pris, eller de middelmådige anmeldelser af den originale Fairphone, kan man kun gisne om, men tallene taler i hvert fald deres tydelige sprog:

Den første udgave af Fairphone har solgt 60.000 eksemplarer i sine godt to år på markedet. Den nye iPhone 6s solgte 13 millioner på den første weekend.

FacebookTwitter