Falsk dansk pas til salg hos lukket net-narkohandler

Den nu lukkede net-narkohandler Silk Road 2 blev fra starten infiltreret af FBI. På sitet kunne man også købe falske danske pas.

Et falsk dansk pas var blandt de genstande, der kunne købes hos den nu lukkede netnarkohandler Silk Road 2. (Foto: Jan Djenner © Scanpix)

Heroin, våben - og et falsk dansk pas, komplet med alle de sikkerhedsanordninger, var blandt de varer, man kunne købe på en af de netnarkohandelspladser, der natten til fredag blev lukket af FBI og Europol.

Passet kunne købes for 5,1 bitcoin - svarende til 1800 dollars eller små 11.000 kroner, fremgår det af anklageskriftet mod den 26-årige Blake Benthall, der torsdag blev anholdt for at drive netnarkohandelspladsen Silk Road 2.

Det fremgår dog ikke, hvor passet stammer fra, eller hvem der sælger det, ligesom at det er uklart, hvor mange der er til salg.

Masser af anholdelser

Razziaen har indtil videre medført op mod 17 anholdelser, blandt andet to i Dublin. Mindst tre netnarkohandelspladser er blevet lukket, men det forlød fredag formiddag, at aktionen meget vel kan være endnu større.

Silk Road 2 gik i luften i november sidste år og var en kopi af den oprindelige Silk Road, der var blevet lukket af FBI umiddelbart inden. Den formodede bagmand, Ross Ulbricht, der på nettet kaldte sig Dread Pirate Roberts, har siden siddet bag tremmer og afventet sin sag. Den skulle være startet denne uge, men er udskudt til januar næste år.

Ifølge anklageskriftet mod den anholdte amerikaner Blake Benthall, var FBI dog denne gang hurtigt ude med snøren. Allerede fra begyndelsen plantede FBI en agent i kredsen af personer omkring sitet og denne agent er ophavsmanden til en hel række detaljer om det sorte marked for narko, våben, stjålne kredit og altså også falske danske pas.

Mørke net

Blandt andet benyttede Silk Road 2 sig af særlige teknikker, såkaldte 'mixere', der havde til hensigt at gøre det sværere at spore de handlende via de i forvejen meget diskrete bitcoin-adresser, der udveksles, når man handler i den digitale møntfod.

Silk Road 2, Hydra og Cloud 9 fandtes alle på det såkaldte 'mørke net', der kun kan tilgås med den særlige Tor-browser, og hvor brugernes identitet er sløret.

Tor-netværket er dog, trods tilstedeværelsen af narkohandlere, ikke et kriminelt netværk i sig selv, og er skabt til at blive brugt af blandt andet politisk forfulgte og i lande, hvor ytringsfriheden har ringe kår. Netværket bliver blandt andet udviklet af sikkerhedseksperten Jacob Appelbaum, der for få uger siden vidnede i Retten på Frederiksberg i sagen om hackerangrebet mod CSC i 2012.

Brugte sin egen emailadresse

Det er foreløbig uvist præcist hvordan det lykkedes FBI at få foden indenfor på så tidligt et tidspunkt, men ifølge anklageskriftet har den formodede bagmand, Blake Benthall sovet i timen da han registrerede de servere, der drev sitet.

De er nemlig registreret under hans egen private email-adresse, der rummer hele hans havn og et privat domæne.

Politiet har længe kendt til serverne, der fysisk stod i et andet land, og sågar undersøgt dem, uden at nogen har opdaget noget - udover brugerne, der klagede over udfald, da politiet tjekkede maskinernes indhold.

Ifølge bagmandens LinkedIN-profil, har han tidligere arbejdet for SpaceX, der ejes af Tesla-rigmanden Elon Musk. Silk Road 2 havde, ifølge anklageskriftet, mere end 150.000 brugere over hele verden.

Tidligere på ugen kom det frem i magasinet The Economist, at lukningen af den oprindelige e-handelsplads Silk Road sidste efterår ingenlunde dæmmede op for online salg af stoffer og våben. Tværtimod betød lukningen, at en række nye sites, herunder Silk Road 2, blomstrede op og voksede sig endnu større end det oprindelige Silk Road nogensinde var.

Facebook
Twitter