Farvel flight-mode: EU tillader mobilsnak mens flyet letter og lander

Der er ikke længere nogen fare for sikkerheden, hvis du lader mobilen være tændt under hele flyveturen - uden "flight-mode", oplyser EUs flysikkerhedsagentur.

(© Colourbox)

Fra nu af er det ikke længere nødvendigt at sætte telefonen i "flight-mode", når du skal ud at flyve.

Sådan lyder anbefalingen fra det Europæiske Flysikkerhedsagentur (EASA), som fredag slår fast, at der ikke længere er nogen sikkerhedsrisiko ved at lade flypassagerer snakke i mobiltelefon og bruge digitalt udstyr fra "gate til gate".

»Fra den 26. september 2014 har ESA gjort det muligt for flysselskaberne at tillade passagerer at bruge elektroniske enheder gennem hele flyvningen uanset om enhederne sender eller ej,« lyder det i en officiel meddelelse fra EU's flysikkerhedsagentur.

Ifølge EASA er det op til det enkelte flyselskab at vurdere, om de fremover ønsker at lempe deres egne regler inden for brugen af elektronik om bord på deres fly.

SAS overvejer

Hos SAS er man klar til at se på, om procedurerne skal ændres ombord på selskabets fly.

Som det er i dag, skal SAS-kunder sætte deres mobiltelefoner og elektroniske dimser i "flight mode" under start og landing, fortæller pressechef Trine Kromann-Mikkelsen til DR Nyheder.

- Der kan være gode grunde til at opretholde den nuværende procedure, og der kan være gode grunde til at ændre den. Det er noget vores flyvesikkerhedsafdeling kommer til at vurdere, siger hun.

Sidste skridt i lempelser af regler

Den nye flyvevejledning er den seneste i en række i løbet af de seneste år, hvor der gradvist er blevet lempet i reglerne for brugen af digitale enheder ombord på fly.

I december sidste år blev det tilladt at lade smartphones, tablets og bærbare computere være tændt på hele flyrejsen - hvis blot man satte dem i flight-mode, eller flytilstand, under afgang og landing - og dermed slukkede for wifi og mobilnetværk.

På grund af forskelligheden i de flytyper som flyselskaberne benytter sig af, vil det ifølge EASA ikke nødvendigvis være alle flyselskaber, der kommer til at tillade fuld brug af mobilen på hele flyveturen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til de nye EASA-anbefalinger fra det andet store skandinaviske flyselskab, Norwegian.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter