FBI vs Apple: Kongressen revser FBI - og advarer Apple

I en høring i den amerikanske kongres fik FBI skæld ud af lovgiverne, mens Apple blev advaret om, at en kommende lov kan blive langt mere restriktiv, end hvad iPhone-firmaet ønsker.

Apple og FBI var bænket ved siden af hinanden ved en høring om kryptering af iPhone. (Foto: DREW ANGERER © Scanpix)

Skal de amerikanske domstole eller Kongressen beslutte, hvordan man forholder sig til kryptering i det 21. århundrede?

Og kan man forvente, at en smartphoneproducent skal hjælpe FBI med at løse deres efterforskningsopgaver?

Nogenlunde sådan kan man beskrive de problemstillinger, som var til debat i en høring, i den amerikansk kongres i går aftes.

FBI fik ikke point for at gå rettens vej

Ifølge the Guardian, var der blandt lovgiverne ikke ret stor forståelse for FBIs forsøg på at bruge domstolene til at tvinge Apple til, at dekryptere en iPhone, som tilhører en nu afdød terrorist, der sammen med sin kone skød og dræbte 14 mennesker i San Bernadino sidste år.

FBI måtte fx tage imod en verbal kæberasler fra Californiens repræsentant Zoe Lofgren, der mente, at FBIs forsøg på at tvinge Apple til at bryde krypteringen, fuldstændig vil underminere al cybersikkerhed.

Flere kongresmedlemmer mente - som Apple har plæderet for - at det er kongressen og ikke domstolene, der skal beslutte, hvordan denne type sager skal behandles i fremtiden.

Men det skal Apple slet ikke ønske sig, mente republikaneren James Sensenbrenner, der sendte følgende advarsel til Apples juridiske chef Bruce Sewell:

- Jeg kan forsikre dig om, at du ikke kommer til at bryde dig om, hvad Kongressen beslutter, sagde Sensenbrenner, som tidligere har udtrykt stor skepsis overfor NSAs metoder, og som altså frygter, at en ny lov vil give FBI vidtrækkende beføjelser.

Apples chefjurist advarede om, at konsekvenserne af et påbud til Apple og andre firmaer om at ødelægge deres egen kryptering, kan få vidtrækkende konsekvenser.

- Jeg tror, at hele verden kigger på, hvad der sker med denne debat lige nu. Vores evne til at sige, at vi ikke ønsker at gå på kompromis med vores brugeres sikkerhed noget sted i verden, bliver alvorligt svækket, hvis vi bliver tvunget til at gå på kompromis i vores eget land, sagde Sewell.

- Indtil nu er vi ikke blevet pålagt noget lignende i noget andet land. Men hvis vi bliver beordret til (at bryde krypteringen, red), vil der kun gå et øjeblik, førend vi vil blive pålagt det samme andre steder, sagde han.

Sewell var desuden stærkt forurettet over, at Apple er blevet beskyldt for at bruge sagen som et marketingsstunt.

- Myndighedernes argument i San Bernadino-sagen får mit blod i kog. At sige, at det bare er et marketings-trick, afmonterer en virkelig seriøs diskussion, som burde handle om sikkerheden for hele det amerikanske folk, sagde han.

FBI-chef James Comey mente ikke, at sagen er så vidtrækkende, som Apple giver udtryk for. I stedet sammenlignede han Apples kryptering med en vagthund, man bør kunne trække til side, når der er grund til det.

- Vi beder Apple om at tage den onde vagthund væk, så vi selv kan lirke låsen op, sagde Comey.

At der overhovedet skulle være behov for det, mente sikkerhedseksperten Susan Landau, udstillede FBIs mangler. Landau, som både har arbejdet for Google og NSA, mente, at FBI selv burde kunne låse telefonen op, uden at skulle bede Apple om hjælp.

- FBI bliver nødt til at komme ind i teknologikampen og selv lære at bryde krypteringen, sagde hun, og sagde at FBI bør tage ved lære af NSAs metoder.

Komiteens formand, republikaneren Robert Goodlatte, mente at man skal passe på med at lade den gældende sag være udslagsgivende for, hvordan der skal dømmes i tilsvarende sager i fremtiden.

Goodlatte henviste særligt til, at en dommer i New York netop har afvist FBI i en lignende sag, som den FBI i første omgang har vundet over Apple ved en domstol i Californien.

Apple har indsendt en officiel indsigelse til dommeren i Californien. Indsigelsen vil blive behandlet senere på måneden.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter