Fejl hos kryptovaluta sletter to milliarder kroner

En ”amatør” fik adgang til hundredvis af konti og gik i panik. Kryptovaluta for to milliarder kroner er tabt.

En person, der kalder sig for Devops199, fik ved en fejl adgang til hundredvis af konti, der indeholdt for cirka to milliarder kroner af den virtuelle valuta Ether. Og så gik han i panik. (Foto: Kacper Pempel © Scanpix)

Problemerne begyndte tilbage i juli. Her stjal hackere for cirka 200 millioner kroner af den digitale valuta Ether.

Ether er en af de mest populære elektroniske valutaer, som der er cirka 800 forskellige af. Bitcoin er den mest berømte af slagsen.

Hackerne tog de mange millioner fra Parity, som er en virksomhed, der administrerer Ether, og hvor man kan oprette en konto til køb, salg, opbevaring og transaktioner af den elektroniske valuta.

Parity lukkede sikkerhedshullet i softwaren. Men samtidig kom de til at lave en fejl.

Den blev så opdaget i denne uge. Helt tilfældigt.

Rodede rundt med software

Det var en udvikler på GitHub, hvor man kan mødes og samarbejde om udviklingen af open source software, som sad og rodede rundt med computerkoden bag Ether, der hedder Ethereum, da han fandt det nye sikkerhedshul.

Lige pludselig havde han fået kontrollen over flere hundrede konti – eller wallets, som de hedder – der indeholdt Ether for cirka to milliarder kroner, anslåes det.

Udvikleren, der på GitHub kalder sig for Devops199, gik i panik. Og ret forenklet skyndte han sig at slette og lukke for sin konto. Men dermed forsvandt de to milliarder kroner også.

Huset eksploderede

For sådan som teknologien bag Ethereum er bygget op, kan man ikke bare genåbne kontoen og få pengene tilbage. De er gået tabt.

Som netmagasinet Motherboard formulerer det, så svarer det så nogenlunde til, at man går rundt i et hus og tager i dørhåndtagene, og at hele huset eksploderer, når man så endelig finder en åben dør.

De mange konti var alle nogen, hvor der skal flere til at autorisere en transaktion. De bliver især brugt af virksomheder og iværksættere.

"Jeg er virkeligt bange"

Motherboard har også forsøgt at få en kommentar fra Devops199, der selv kalder sig for en ”nybegynder”, når det kommer til Etherium.

- Beklager… Jeg er virkeligt bange nu… jeg vil ikke sige noget, lød beskeden fra Devops199 til Motherboard.

Det er ikke første gang, at Ether er forsvundet. For to år siden lykkedes det hackere at tage for næsten en milliard kroner gennem et hack i en app, der hed DAO.

Parity siger dog, at man ikke kender det reelle beløb, der er forsvundet. Og at pengene ikke er ”tabt” men blot ”indefrossede”.

Der er dog ingen, som ved, hvordan man i så fald tør pengene op. Den eneste mulighed er, at 51 procent af alle Ethereums brugere bliver enige om at ændre koden bag den elektroniske valuta, så man lader som om, at fejlen aldrig er sket.

Kursen på en enkelt Ether er cirka 2.000 kroner.

Facebook
Twitter