Fem dimser sikrer din cykel mod tyveri

Over 55.000 cykler om året bliver meldt stjålet i Danmark. Her er fem måde at sikre cyklerne bedre.

Titusindvis af cykler bliver stjålet i Danmark hvert år. Måske er der bedre måder at sikre dem på. (© ColourBox)

Selvom vi er blevet bedre til at begrænse cykeltyverierne i de sidste par år, så er antallet stadig voldsomt højt. Og myndighederne er ikke særligt gode til at finde cykeltyven.

Fra 2014 til 2015 faldt antallet af anmeldte cykeltyverier i Danmark med 8,8% fra 60.709 til 55.371, men i statistikkerne for anmeldte straffelovsovertrædelser står cykeltyverier stadig for en markant del. I 2015 var dermed ca. hver syvende anmeldte straffelovsovertrædelse et cykeltyveri.

Samtidig førte kun 0,9 procent af de anmeldte cykeltyverier i 2015 til sigtelse ifølge Danmarks Statistik.

Tyverierne kan ikke forhindres helt

Jakob Devantier, der er mekaniker ved Cyklistforbundet har en praktisk tilgang til sikring. For nyligt var han med til at afprøve kvaliteten af cykellåse. Her blev det hurtigt klart, at de fleste tilgængelige cykellåse kan brydes op på relativt kort tid, hvis man er dedikeret cykeltyv med det rette udstyr. Det er blot et spørgsmål om tid og vedholdenhed.

En god cykellås vil derfor aldrig sikre dig fuldstændigt, men det vil gøre opgaven vanskeligere for tyven. Forhåbentlig så vanskelig, at tyven vælger et lettere bytte andre steder eller helt opgiver.

Der er derfor vigtigt, at man vælger pålideligt og udstyr og parkerer den et sikkert sted. Særligt hvis man har en værdifuld cykel.

Sikrere cykler med teknologi

Heldigvis er der masser af udstyr til den tech-interesserede, der kan gøre cyklerne mere sikre mod tyveri. Husk at hvis din forsikring skal dække, skal du også have en forsikringsgodkendt lås.

Velocatoren skjuler en GPS i baglygten (© Velocator)

1.GPS-sporing i lygterne

Danske Velocator er GPS-sporing camoufleret i en magnetisk cykellygte. Sporingssystemet kræver ikke abonnement og bliver automatisk opladet, når du cykler. Med dine mobilenhed eller din computer kan du spore cyklens position. Velocator startede i øvrigt som et studieprojekt på Syddansk Universitets tekniske fakultet.

Skunklocken er fyldt med ildelugtende væske under tryk. (© Skunklock)

2.Låse med slem lugt

Skunklock eller ”Stinkdyrlås” er en voldsom løsning på et muligt cykeltyveri i hvert fald i dele af USA. På overfladen ligner den en almindelig u-formet lås, men inde under metallet er der et hulrum med en ildelugtende substans under tryk. Hvis låsen bliver savet over, sprøjter den en voldsomt stinkende væske ud på alle i nærheden. Væsken skaber åndedrætsbesvær og muligvis trang til opkast. Og nå ja, så kommer man også til at lugte langt væk.

Noke u-lock er en af de mange løsninger, hvor man kombinerer cykellåse med bluetooth. (© Noke)

3.Bluetooth-låse uden nøgle

En af de nyere tendenser når det gælder cykellåse, er låse, der reagerer på Bluetooth-aktivering. Det betyder, at du ikke længere skal bære rundt på en cykelnøgle. Istedet kan du åbne din lås ved hjælp af apps på din smartphone. Der finder allerede eksempler på denne teknologi på det danske marked. Hvis du til gengæld taber din smartphone i toilettet, står du pludselig også uden cykel. Ups.

(© Dennis Siegel)

4.RFID-understøttede cykelalarmer

Hvis man drømmer om lidt ekstra sikkerhed, kan man installere en tyverialarm på sin cykel. En af løsningerne er denne RFID-understøttede løsning fra designeren Dennis Siegel fra Bremen i Tyskland. I stedet for at være baseret på Bluetooth, aktiveres eller deaktiveres alarmen blot ved at være i nærheden af den korrekte RFID-chip. Det gør den billigere end de Bluetooth-afhængige løsninger. Alarmen er installeret, så den reagerer på bevægelse og rystelse, men er samtidig kløgtig nok til at frasortere fænomener som rystelser fra tung trafik.

(© Lazer)

5.Lås til cykelhjelm

I den lidt mere pudsige kategori, så har firmaet Lazer lavet en fiks lille lås i lommestørrelse, der er bygget til at udnytte cykelhjelmens rem som ekstra lås. Låsen, der hedder Cappuccino, sættes på hjelmens rem og dermed har du en hurtig lås til f.eks. forhjul. Det er ikke verdens mest solide løsning (cykelhjelmens rem kan klippes eller skæres over), men det er en smart måde lige at sikre sin cykel, hvis man kort skal ind i en butik (eller drikke en cappuccino). Samtidig kan den også fungere som en smart løsning på opbevaring af cykelhjelmen, hvis man ikke vil slæbe rundt på den.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter