Finansiel teknologi i fremgang i Norden

De nordiske lande ser investeringer i digitale løsninger på økonomiske udfordringer buldre frem.

Den digitale valuta Bitcoin og den underliggende blockchain-teknologi er en af de store tendenser indenfor fintech. (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Fællesbetegnelsen for de digitale løsninger, der har med økonomi at gøre, er fintech - en forkortelse for financial technology.

Fintech services kan både være rettet mod banker, bankkunder - virksomheder såvel som private, eller privatpersoner.

I Danmark er de bedst kendte løsninger inden for fintech MobilePay, der gør det let at sende penge og betale for varer fra mobiltelefonen, og Spiir, der giver et visuelt overblik over privatøkonomien ved at arbejde sammen med banken.

Og det er bare to eksempler af mange, for de nordiske lande byder på mange mindre virksomheder, der gør sig gældende inden for feltet.

100 virksomheder alene i Danmark

I dag findes der omkring 100 fintech-virksomheder herhjemme, og tal fra analysefirmaerne CB Insights og The Nordic Web viser, at der i første halvår af 2016 blev investeret €94 mil. i forhold til €123 mil. i hele 2013, så branchen er i den grad i fremgang.

Mange af de danske opstartsvirksomheder, der arbejder på området, er samlet i Copenhagen FinTech-initiativet, der administrerer et kontorfællesskab for fintechvirksomheder samt driver et innovationsnetværk.

Nye regler på vej

I 2018 kommer et nyt EU-direktiv - PSD2 - til at give grobund for nye startups. Direktivet pålægger alle banker i EU at gøre det muligt for andre end dem selv at administrere pengene på vores konti.

PSD2 skal skabe innovation inden for bankverdenen og betyder fx, at vi i fremtiden vil kunne få uafhængigt udviklede smartphone apps, der kan give overblik over konti på tværs af banker, samt overføre penge eller lave analyse på kontobevægelser og investeringer.

Direktivet vil udfordre bankernes forretningsmodeller og kan betyde yderligere fremgang i fintech-branchen, hvorfor fremgangen i investeringerne efter al sandsynlighed endnu ikke er toppet.

FacebookTwitter