Finske mobilrebeller kan ikke levere varen

Krisen hos den lille, finske mobilrebel Jolla er fortsat ikke slut, og nu meddeler selskabet, at de ikke kan producere tablets til alle, der har bestilt.

Jollas tablet er på størrelse med en iPad Mini. Men ikke alle får en. (Foto: Skærmdump)

Drømmen om et nyt, finsk mobileventyr, bygget på ruinerne af Nokias skrottede projekter, får nu endnu en glidende tackling.

Selskabet Jolla Mobile meddeler nemlig nu, at det ikke er i stand til at producere tablets til alle dem, der ellers har støttet den kommende Jolla-tablet via crowdfunding-portalen Indiegogo.

Jolla oplyser ikke årsagen til problemerne, men peger på efterårets finansielle problemer som det grundlæggende problem, der var kæppen i hjulet på selskabets planer.

På vej mod bedre tider - måske

I efteråret måtte det finske selskab gennemføre en barsk fyringsrunde og samtidig restrukturere sin gæld. Jolla angiver i et blogindlæg, at situationen er på vej mod det bedre, men oplyser ikke meget om problemerne i øvrigt.

Selskabet blev oprindelig stiftet i kølvandet på et stort strategiskifte hos den tidligere mobilkonge Nokia, der i 2012 valgte at skrotte sine egne styresystemer Symbian og fremtidsprojektet Meego, til fordel for Windows Phone.

Strategien var dog ikke den rigtige, og Nokia måtte til sidst frasælge hele sin mobildivision til Microsoft.

Ikke første rebel med problemer

Jollas egenudviklede styresystem, Sailfish, bygger videre på Nokias Meego, der videreudvikles af tidligere Nokia-ansatte. Jolla har foreløbig sendt en enkelt mobil på markedet, mens styresystemet er nået op på version 2.

Mens Jolla altså fortsat kæmper for at komme på ret køl, måtte en anden mobilrebel - nonprofitprojektet Mozilla - forleden skrotte udviklingen af sit mobilsystem, Firefox OS efter for svag interesse.

Også britiske Canonical, der udgiver Linux-distributionen Ubuntu, kører i slæbesporet med sit Ubuntu-baserede mobilprojekt, der foreløbig kun er blevet markedsført af spanske BQ og kinesiske Meizu, begge mindre spillere på mobilområdet.

Google sidder massivt på det globale smartphonemarked med en markedsandel på op mod 85 procent, ifølge analysehuset IDC.

Microsoft har et par små procenter af markedet - og resten sidder Apples iPhone på.