Flertal støtter Apple i iPhone-strid

Apple nægter fortsat at hacke iPhonen for at hjælpe FBI - og nu viser det sig, at et flertal i befolkning stiller sig på Apples side.

En iPhone 5C driller FBI - og nu støtter et flertal i en meningsmåling Apple (Foto: STEPHEN LAM © Scanpix)

Hvis det amerikanske folk skulle stemme om, hvorvidt Apple skal bøje sig og hacke sit eget styresystem for at give FBI adgang, ville et lille flertal stille sig på Apples side og sige nej tak.

Sådan lyder en meningsmåling, der i dag offentliggøres i The Wall Street Journal. Dermed skrives endnu et kapitel i den lange føljeton om den telefon, der tilhørte den ene af de to terrorister, som skød og dræbte 14 og sårede 22 andre i San Bernadino i december.

Der er tale om en krypteret iPhone 5C - og FBI vil have Apple til at bygge en hacket version af styresystemet iOS, der sætter FBI i stand til at bryde sikkerheden og komme ind mobilen.

Apple: Går ud over alle

Apple har pure nægtet og henvist til, at en bagdør vil kunne bruges til alle andre tilsvarende mobiler - og i øvrigt være tilgængelig for alle, der får fat i softwaren, ikke kun FBI.

Det ville svække sikkerheden for millioner af lovlydige iPhone-brugere og udvande tilliden til produktet, mener selskabet.

Nu viser meningsmålingen, at 47 procent af amerikanerne støtter Apples synspunkt, mens 42 procent støtter FBI. 1.200 mennesker er blevet spurgt i målingen, der også rummer andre spørgsmål om balancen mellem politiets efterforskning og folks krav på privatliv.

Uafhængige støtter Apple

Mest markant er fordelingen blandt amerikanere, der ikke bekender sig til et af de to store partier i USA. Her mener 58 procent af Apple skal holde fast, mens kun 28 procent mener at Apple skal bøje sig.

Den efterhånden ganske langvarige sag har foreløbig givet flest point til Apple, der har høstet støtte fra en samlet tech-branche, stribevis af borgerrettighedsorganisationer og sågar en ægtefælle til et af de overlevende ofre fra San Bernadino.

Samtidig har Apple vundet en helt anden, men dog tilsvarende sag i New York, hvor politiet også forsøgte at få Apple til at låse op med samme argumenter som i den aktuelle sag. Det underkendte dommeren.

Kamp mod kryptering

Flere medier - og sågar whistlebloweren Edward Snowden - har stillet spørgsmålstegn ved FBIs motiver i sagen.

Det formodes, at FBI - eventuelt i samarbejde med NSA - uden problemer ville kunne trænge ind i telefonen, hvis de virkelig ville, men at politiet i virkeligheden ønsker at få rettens ord for, at fremgangsmåden generelt er acceptabel.

Både amerikansk og europæisk politi har tidligere udtrykt stærk bekymring for den stigende brug af kryptering, der er er fulgt i kølvandet på afsløringerne af NSAs massive overvågning af nettet.

Facebook
Twitter