Følger du disse mobilmyter?

Fx forlænger man ikke batteriets levetid ved at lade fra 0-100 procent, fastslår ekspert.

Mobiltelefoner har været hvermandseje i nogle årtier, men den teknologiske udvikling går så hurtigt, at gode råd om dem bliver forældet.

En kort rundspørge på Strøget i København viser, at visse mobilmyter lever i bedste velgående.

- Jeg ved, at man skal helst oplade telefonen, når den er lige på randen til at dø. For hvis du gør det, når der er meget strøm på, gør du noget ved batteriet, som gør det svagt og ødelægger det, fortæller Sophie Reynolds, der studerer kommunikation.

Ny generation af batterier

Hun har fået rådet fra elektroniknørd, som kender til den såkaldte ’memory-effekt’, hvor mobiltelefonbatterier taber kapacitet, hvis man ikke oplader dem fuldstændigt.

- Det er en myte fra tidligere tider. Efter år 2000 bruger vi kun lithiumion-batterier – som overhoved ikke har det problem, fortæller Bjarne Johnsen, som er teknisk konsulent på Teknologisk Institut i Aarhus med særligt fokus på batteriers ydeevne.

Faktisk foretrækker lithiumion-batterier at blive opladt i flere omgange i modsætning til deres forgængere, nikkelcadmium- og nikkelmetalhydrid-batterier.

Brandfarlige kopiprodukter

Der har været stor mediedækning af kopi-mobilopladere, som har startet brande i folks hjem.

Men man behøver ikke sværge til producenternes oftest dyre opladere, så længe man tager sig sine forholdsregler.

- Det er som sådan ikke skadeligt for batteriet, at man ikke bruger den originale oplader, vurderer Bjarne Johnsen, som dog henviser til Sikkerhedsstyrelsen hjemmeside, så man undgår de farlige produkter på markedet.

Man bør samtidig sikre sig, at opladeren passer til mobiltelefonen, da det slider på batteriet, hvis spændingen er for høj.

Se mere fup og fakta om mobilbatterier i videoen øverst i artiklen.

Facebook
Twitter