Først forsvandt Nokia-mobilerne - nu ryger også Motorola

Kinesiske Lenovo vil udfase Motorola-brandet på sine smarpthones, og dermed sende endnu en af fortidens mobil-giganter i graven.

Motorola-navnet forsvinder nu fra mobilerne og ryger samme vej som Nokia og de andre. (Foto: © Nacho Doce, Scanpix)

Tabslisten over tidligere mobilbrands bliver nu en smule længere, når den kinesiske PC-gigant Lenovo over de kommende måneder vil udfase det gamle Motorola-navn, og i stedet blot benytte navnet 'Moto by Lenovo'.

Lenovo købte Motorola Mobility af Google i oktober forrige år for 2,9 mia. dollars. Google gav selv 12,5 mia. dollars for den tidligere så trendy mobilproducent i 2011.

Med udfasningen af Motorola-navnet ryger endnu et af de brands, der ellers var med til at definere mobil-æraen i begyndelsen af årtusindet.

Nokia opgav sidste år ævred og solgte mobildivisionen til Microsoft, som foreløbig ikke har genskabt fordums storhed - og svenske Ericsson solgte sin ejerandel af Sony Ericsson-samarbejdet til Sony i 2012.

2016 bliver også skæbneår for Sony

Sony har foreløbig ikke formået at gøre mobildivisionen profitabel, trods flere fyringsrunder i blandt andet det svenske udviklingscenter i Lund, og Sony-topchef Kazuo Hirai har kraftigt antydet, at 2016 skal byde på nye tider for Sonys mobil-division, hvis ikke det skal ende med et frasalg.

De store forandringer begyndte i 2007, da Apple lancerede sin iPhone, og dermed gjorde kampen om mobilkøbernes gunst til en krig på software, snarere end hardware.

Allerede året efter kom den første Google Android-mobil fra HTC og Android er siden vokset til at udgøre næsten 85 procent af nysolgte smartphones, viser tal fra analysehuset IDC. Siden er også HTC kommet i problemer, og er i dag gledet ud af top 5 over mest sælgende producenter, der domineres af kinesiske Xiaomi, Huawei og Lenovo, der er i hælene på Samsung og Apple.

Her er en lille håndfuld af dem, der har måttet lade livet undervejs.

Motorola

Motorola stod bag Razr, der var en selskabets største successer - også i Danmark. (Foto: © FABRIZIO BENSCH, Scanpix)

Nokia

Hvis din dåbsattest siger noget med 1970erne, var du måske en af dem, der købte en funklende ny Nokia 3310. Nokia-navnet findes endnu på mobiler - men det er Microsoft, der laver dem. (Foto: © DR, DR)

Ericsson

Ericsson-æraen stoppede i 2001, da selskabet slog mobilpjalterne sammen med Sony (Foto: © bfishadow)

Siemens

Siemens mobilproduktion blev i 2005 solgt til BenQ, der senere stoppede med med at bruge Siemens-navnet. (Foto: © Tomasz Sienicki)

Sony Ericsson

Sony Ericsson holdt indtil 2012, hvor Sony overtog Ericssons andel. Siden er der opstået tvivl om Sonys fremtid på mobilmarkedet. (Foto: © Cheon Fong Liew)