Første indtryk: 24 timer med Apple Music

Apple Music er en blanding af ligegyldige gimmicks og en stærk personaliseret musikstreaming-tjeneste, som vil give konkurrerende tjenester kamp til stregen.

Apples nye musikstreaming-tjeneste Apple Music har været ude i 24 timer. Vi har prøvekørt appen, mange forventer vil give Spotify kamp til stregen. (Foto: Nicolai Franck © dr)

Apple lancerede i går selskabets nye musikstreamingtjeneste Apple Music. En musiktjeneste som særligt skal kæmpe med svenske Spotify, der indtil videre har manifesteret sig som lederen indenfor abonnementsbaseret musik.

Men hvad er det, der skal skille den nye tjeneste ud fra etablerede konkurrenter? Her er mine oplevelser med Apple Music, efter at have brugt tjenesten et døgns tid:

Et ikke-revolutionerende Kinder-æg

Apple har i bedste Kinderæg-stil slået sig op på at deres "revolutionerende" musiktjeneste er delt i tre:

 1. 1

  Apple Music - en personaliseret musikstreaming-tjeneste.

 2. 2

  Beats1 - en 24/7 live radiostation, med højtprofilerede DJs der sender fra Los Angeles, New York og London.

 3. 3

  Connect - en slags socialt netværk, som giver musikere mulighed for at lægge musik, videoer eller billeder ud til deres fans.

Men lad det være sagt med det samme: Apple Music er ikke særligt revolutionerende, selvom tjenesten bestemt heller ikke er ueffen.

Connect

Lad os starte med Connect - det sociale feed der skal give nem adgang til ekstraindhold fra dine favoritkunstnere.

Jeg ved ikke helt, hvordan man skal vurdere en service, der indtil videre er nogenlunde lige så tom som pengeautomaterne i Grækenland.

Mit Connect-feed består på nuværende tidspunkt af to billeder fra en koncert, to videoer (den ene en musikvideo, den anden af en rullende kuffert) og en liveudgave af Sonic Youths 'Shaking Hell'.

Med tiden vil feedet naturligvis blive meget mere levende, og idéen med en social strøm der er isoleret til bands og musikere man kan lide, er måske ikke så tosset endda.

Spørgsmålet er bare om musikerne nogensinde tager Connect til sig, eller om de fortsætter på Instagram, Twitter, Tumblr og Facebook, som de plejer.

Uanset hvad det ender med, er Connect ikke noget der får mig til at vælge Apple Music fremfor Spotify, Wimp, Tidal, Rdio, eller Deezer.

Beats1

Så er der radiostationen Beats1, der sender live 24/7.

Jeg har lyttet til Beats1 i flere omgange over det seneste døgn, men hver gang har jeg måtte slukke næsten lige så hurtigt, som jeg har tændt.

Musikken der bliver spillet falder ganske enkelt så langt fra min smag, som det næsten er muligt. Og sådan er det jo med musikradio - hvis man ikke bryder sig om musikken der bliver spillet, så vælger man en anden kanal.

Radioen har højtprofilerede DJs i form af den tidligere BBC Radio 1-stjerne Zane Lowe, Ebro Darden og Julie Adenuga, som uden tvivl alle tre har fingeren solidt placeret på musikpulsen. Det er altså bare en hel anden puls end den, der får mit hjerte til at banke.

Lydkvaliteten er fin på Beats1, og udtrykket er top-professionelt, så selvom jeg aldrig kommer til at lytte til den, kan det jo godt være, at det bliver din nye favorit-radiostation.

Apple Music streamingtjeneste

Tilbage står altså selve streamingtjenesten, som er det, der er det centrale for mig, og som er der, hvor Apple Music for alvor skal konkurrere med alle de andre lignende tjenester.

Hvis jeg skal nævne tre ting, som er vigtige for mig ved en musikstreamingtjeneste, så er det.

 1. 1

  En god brugerflade, som er logisk og nem at finde rundt i.

 2. 2

  At jeg bliver tilbudt musik jeg ellers ikke ville finde, og som fritager mig fra at bruge tid - og særligt energi - på at søge rundt i de 30 millioner sange, som alle tjenesterne tilbyder.

 3. 3

  At jeg kan afspille musikken på min Sonos-afspiller, så musikken fra streamingtjenesterne kan slippes fri fra mobilen og computeren og få lov at strømme ud i stuen på ordentlige højttalere.

Understøtter ikke Sonos før senere på året

For igen at starte med det sidste først, så skuffer Apple Music fælt ved i første omgang ikke at understøtte Sonos og andre lignende afspillere. Specifikt i forhold til Sonos er det dog meldt ud at Apple Music vil blive integreret i løbet af 2015.

Men det er både underligt og uambitiøst at lancere en ny musiktjeneste, som er markedsført som værende fra musikelskere til musikelskere, hvor man fra starten skubber potentielle kunder fra sig, som gerne vil lytte til musikken på noget andet end høretelefoner.

Særligt er det mærkeligt når Beats Music (den musiktjeneste Apple købte for 3 milliarder dollars for et år siden, og som er den platform Apple Music er bygget på) understøttes på Sonos.

For mig er det en total dealbreaker, som gør det umuligt for mig at erstatte mine nuværende tjenester med Apple Music.

Udvælgelse af musik er Apple Musics store styrke

Men Apple Music har et område hvor de virkelig excellerer - nemlig ved fra først færd at tilbyde mig et bredt og rigt udvalg af musik, som jeg kan lide.

Første gang man starter appen, bliver man bedt om at vælge hvilke genrer og kunstnere man lytter til, og hvilke man ikke gør. Når det er overstået, bliver du taget videre ind i appen til fanebladet 'Til dig', hvor en række albums og spillelister venter - og de rammer virkelig plet.

Funktionen er 100 procent adopteret fra Beats Music, som Apple Music som nævnt er bygget på. Jeg har brugt Beats Music som min primære streamingtjeneste i de seneste seks måneder, så det er ikke så overraskende for mig, at det virker godt.

Særligt spillelisterne er værd at bemærke. De har en række vidt forskellige temaer som fx 'Intro til Beirut', 'PJ Harvey: For kendere', 'Inspired by Pavement' 'Indie Hits 2012' eller 'Folk for breakfast'.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Altså en lang række vidt forskellige indgange til musik - både den man kender, og den man ikke gør.

Desuden er der hver gang man kigger på et album i Apple Music en menu med 'måske kan du også lide', og på den måde bliver du altså nemt introduceret til en række andre albums og kunstnere, du måske ikke kender.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Apple har nævnt at udvælgelsen af musik i lige så høj grad skal vælges af musiknørder med stor viden om forskellige musikgenrer, som den skal bestemmes af computeralgoritmer.

Jeg er sådan set ligeglad hvem der vælger, bare det er et fedt og varieret musik-miks, der bliver puttet foran mig, og det er det i overvejende grad. Skal man nævne en lille svaghed, så er en del af spillelisterne lidt rigeligt bagudskuende.

En fyldig (og rimelig god) brugerflade

Brugerfladen er noget af det vigtigste i enhver app - og det gælder naturligvis ikke mindst en musik-app, der skal hjælpe dig rundt i en jungle af 30 millioner sange.

Visuelt er den rimelig pæn og efter min mening et stykke over flere konkurrenters, selvom fans af Spotifys sorte app-univers nok vil mene, den er noget bleg.

Apple Music har dog også virkelig mange funktioner mast sammen på temmelig lidt plads.

Blandt andet derfor indeholder den flere små undermenuer, hvorfra man fx kan vælge om man vil tilføje en sang til sit bibliotek, om man vil dele den, eller om man vil 'like' den, for i fremtiden at få et endnu mere personaliseret musiktilbud.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Jeg har efter relativ kort tid fået styr på opbygningen, men den er ikke nødvendigvis superlogisk, og jeg kan nemt forestille mig, at brugerfladen i første hug vil forvirre en del mennesker.

Blandt andet kan det virke som om 'playeren' er forsvundet, efter man har startet en sang og surfer rundt inde i appen. Den er dog blot minimeret så den ligger som en smal bjælke mellem bundmenuen og resten af brugerfladen.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Et enkelt tryk og playeren er tilbage, og skal du minimere den igen, skal du trykke på pilen oppe i venstre hjørne.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Hver gang du kan se et ikon bestående af tre prikker, giver det dig adgang til at gemme, dele eller tilføje sange og albums til playlister.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Liste-ikonet bestående af tre prikker efterfulgt af tre bjælker åbner din nuværende musik-kø eller spilleliste, hvorfra du kan skippe en sang eller se hvilke sange der kommer bagefter den, du hører nu.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Luppen er (næsten konstant) synlig i øverste højre hjørne, så du aldrig er mere end ét tryk væk fra at kunne starte en manuel søgning. Er du 'blevet væk' inde i en søgemenu, kan du altid trykke en eller to gange på et af de fem ikoner i bunden, som bringer dig tilbage til 'start'.

Apple Music er bygget på fem menupunkter

Og det bringer os frem til hvordan Apple Music-appen er opbygget.

Som nævnt er menuen i bunden af appen opdelt i fem punkter:

Til Dig (nævnt ovenfor), Nyt, Radio (der udover Beats1 også indeholder en række genre-baserede rendyrkede 'musikradiostationer'), Connect (nævnt ovenfor) og Min musik.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

De to tabs der er af interesse er altså 'Nyt' og 'Min musik'.

'Min musik'

Apple Music adskiller sig på et punkt i væsentligt fra konkurrenterne.

Dit nuværende iTunes-bibliotek er nemlig blandet sammen med streamingtjenesten under fanen 'Min musik'.

Alle de sange du har på din computer i iTunes vil være tilgængelig under 'Min musik'-fanen, og alle de sange du har i iTunes på din computer som Apple IKKE har rettigheder til, vil blive uploadet til Apples servere, så du kan lytte til sangene på din iPhone eller iPad. Indtil videre er grænsen på 25.000 sange, men den skulle blive forhøjet til 100.000 inden længe.

Vel at mærke skal du aktivt slå iCloud-musikbibliotek til, før det virker.

Aktiverer du funktionen, betyder det, at en sang du har købt på iTunes for fem år siden, en CD du har rippet, et stykke musik du selv har indspillet og en sang du har valgt at tilføje fra Apple Music til dit bibliotek, alle vil blive vist på lige fod under 'Min musik'.

For mange vil det nok være en stor styrke, at deres gamle velplejede biblioteker og nøje sammensatte playlister nu findes side om side med de 30 millioner sange Apple Music indeholder, men samtidig ophæver det (mentalt) adskillelsen mellem musik du ejer, og den du lejer.

En ting der kan forvirre lidt er, når man vil søge efter en sang eller kunstner. Så skal man nemlig vælge, om man vil søge på Apple Music eller i sit bibliotek (biblioteket udgøres altså af din musik fra iTunes og musik tilføjet til biblioteket fra Apple Music).

Det er på sin vis en lidt gammeldags tankegang, for hvis jeg vil høre 'Blonde Redhead' er det jo ligegyldigt for mig, hvor musikken ligger, bare jeg finder det, jeg er på udkig efter.

Omvendt kan man argumentere for, at det er godt at bevare biblioteket som en privat samling over musik, man værdsætter.

'Nyt'

Fanebladet 'Nyt' burde være rimelig selvforklarende - og det er det da også...og så alligevel ikke helt.

I toppen finder man - helt efter bogen - de nyeste udgivelser, og her skal det nævnes, at der er en hel del danske kunstnere iblandt. Ellers minder nyhederne i høj grad om dem, der også kan ses i den gamle iTunes store (som stadig vil leve videre side om side med Apple Music).

Scroller man lidt længere ned i menuen, er der aktuelle playlister - fx 'opdag ny musik på Roskilde Festival'.

Og scroller man en gang længere ned, kommer man til et felt der består af 'Apple music editors', 'Activities' og 'Curators'.

(Foto: Nicolai Franck © dr)

Førstævnte leder hen til playlister udvalgt af Apples egen redaktion, 'Activities' er stemningsbaserede playlister som Fest, på arbejde eller i bilen, mens der bag 'Curators' gemme sig playlister udvalgt af nogle af de mest indflydelsesrige musikmedier som Rolling Stone, Pitchfork, NME og Vice. Altså endnu en måde at få hjælp til hvilken musik man skal tjekke ud.

En stærk musikstreaming-konkurrent

Skal man kort opsummere, så består Apple Music af et miks af gimmicks (Beats1 og tildels Connect) og kvalitet i form af en musikstreamingtjeneste, der tilbyder en lang række forskellige indgange til at finde musik du kan lide.

Startsiden, der kommer frem hver gang du åbner appen, er det faneblad der hedder 'Til dig', hvilket med al tydelighed viser, at Apples fokus er at personalisere musikoplevelsen, så den passer til os individuelt. Det lykkes Apple Music temmelig godt med, og skaber et nødvendigt overblik ud af det kaos som 30 millioner musiknumre er.

Det er en fejl, at Apple indtil videre ikke understøtter nogle af de populære musikstreamingafspillere som fx Sonos, som mange ejer. Om det er fordi Apple selv er på vej med en player, eller om de har andre grunde til at holde igen, bliver vi nok klogere på senere hen.

Prisen er 99 kr pr måned - den samme som hos de andre musikstreamingtjenester. Dog er det en stor fordel for familier, at man med et familieabonnement til 149 kroner kan give adgang til helt op til seks personer i samme husstand. Hver person har sågar sit eget bibliotek så Beyonce ikke finder vej ind i fars heavy-samling - og omvendt.

Sidst, men ikke mindst, har Apple Music en stor fordel i forhold til stort set alle andre tjenester, ved at give brugerne pærelet adgang til deres iTunes-bibliotek på iPhone og iPad (Google Play Music har dog noget der minder om).

Den samlede pakke er altså stærkt konkurrencedygtig, med hvad der ellers er på musikstreaming-markedet, og den bliver ikke mindre af, at alle kan prøve Apple Music tre måneder gratis.

Alt det kræver at komme igang er, at man åbner musik-appen på iPhone eller iPad, eller iTunes på sin computer.

Skulle man i løbet af de tre måneders gratis-periode fortryde, kan man altid vælge at melde betalingen fra. En guide til hvordan man gør det, kommer vi med når oktober nærmer sig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter