Ford vil have førerløse taxaer på gaden om 5 år

Det amerikanske bilfirma siger, at de har en selvkørende bil klar i 2021, helt uden rat, speeder og bremse. Bilerne skal køre som en dele-service.

Sådan ser Fords førerløse testbil ud. Holder planerne stik, er der kun fem år, til man kan møde en Ford uden rat, bremse, og speeder i trafikken. (© Ford)

Alle bilproducenter med respekt for sig selv tænker på, hvad bilens rolle bliver, når de førerløse biler kommer.

Således også det 113 år gamle bilfirma Ford.

Firmaet har netop løftet sløret for deres planer inden for autonome køretøjer. Senest i 2021 forventer Ford at være klar med en flåde af førerløse biler.

Det skriver firmaet i en pressemeddelelse.

- Vi har dedikeret os til at sætte en autonom bil på gaden, som kan forbedre sikkerheden og løse sociale- og klimamæssige udfordringer for millioner af mennesker - ikke kun for dem, der har råd til en luksusbil, siger Fords direktør Mark Fields.

Skal køre som taxa

Bilerne vil dog ikke blive sat til salg hos den almindelige Ford-forhandler, men skal køre som delebiler - en taxaservice, bare uden chauffør.

Det er dog uklart, om Ford selv skal operere tjenesten, eller om deres biler skal indgå i et andet firmas flåde.

For Ford er bestemt ikke alene om at have planer om en selvkørende taxa-service.

Googles bil er tænkt til at fungere på samme måde, ligesom Uber også arbejder intenst på at erstatte chauffører af kød og blod med kørende robotter.

Uber-konkurrenten Lyft har samme ambition og er gået sammen med General Motors om projektet.

Og så Apple lurepasser i det skjulte, mens Tesla virker som det firma, der indtil videre er mest seriøs omkring at lave selvkørende biler til privatbilister.

Førereløs - men stadig med begrænsninger

Ligesom i Googles bil er også Fords køretøj designet uden rat, bremse eller speeder. Automatiseringsniveauet vil i første omgang lande på 4 på en skala fra 0 til 5.

En 5’er er en bil, der kan køre dig lige derhen, hvor du ønsker, mens en niveau 4-bil stadig har visse begrænsninger. Det kan fx være, at bilen kun kan køre i et bestemt område eller ikke evner at køre helt ind i indkørslen, men kun kan sætte dig af ved kantstenen.

Tredobler sin førerløse testflåde

For at kunne levere en færdig førerløs bil inden for fem år, opgraderer Ford nu på flere fronter. I år vil firmaet tredoble antallet af førerløse testbiler, som igen bliver tredoblet næste år.

Derudover har den amerikanske bilproducent investeret i fire forskellige firmaer, som udvikler teknologier, der skal indgå i den færdige bil.

Det gælder firmaer der er leveringsdygtige i Machine vision og Machine Learning, 3D kortlægning, LiDAR, sensorer, radaer og kameraer.

Desuden udvider Ford også sin tilstedeværelse i teknologiens hovedstad Silicon Valley - som også er ved at udvikle sig til hovedstad for udvikling af førerløs bilteknologi.