Forlig: Google får en flig af Uber

Google får en lille andel af Uber mod at droppe sagsanlæg om stjålne forretningshemmeligheder om selvkørende biler.

Det, der lignede en langvarig retssag, er nu blevet afgjort uden rettens hjælp. Google øger sin ejerandel af Uber. (Foto: Natalie Behring © Scanpix)

Efter fire dage i retten har Googles selvkørende bildivision, Waymo, indgået et forlig med Uber, og retssagen er dermed slut.

Sagen drejede sig om, hvorvidt Uber har gjort uretmæssig brug af Googles patenter og forretningshemmeligheder, og om Uber har implementeret teknologiske løsninger i deres selvkørende bilteknologi, som tilhører Google.

De to parter er blevet enige om, at Google får en ejerandel på 0,34 procent af Uber. Samtidig har Uber lovet, at de ikke vil bruge Googles forretningshemmeligheder i deres selvkørende teknologi.

Uber er vurderet til at have en markedsværdi på 436 milliarder kroner, så beløbet, der skifter hænder, er lige under 1,5 milliarder kroner. Der er dog ikke tale om kontanter - men om en andel i Uber.

Tidligere Google-ansat snuppede 14.000 dokumenter

Hovedpersonen i sagen er den tidligere Google-ansatte Anthony Levandowski, som downloadede 14.000 dokumenter, inden han forlod Waymo, for efterfølgende at starte det selvkørende lastbilsfirma Otto.

Otto blev kort tid efter købt af Uber for 4 milliarder kroner, og på den måde mener Waymo, at deres forretningshemmeligheder er endt hos Uber.

Uber nægtede dog i retten, at de har gjort brug af Googles patenter, og at Levandowskis viden om LIDAR (den lysradar bilerne bruger til at måle afstanden til sine omgivelser) er af en generisk natur, som ikke tilhører Waymo.

Forlig giver mening for begge parter

Et forlig giver da også ganske god mening.

Ifølge mediet The Verge, som har fulgt sagen tæt, så var Waymos bevisførelse ikke specielt stærk. Samtidig blev forliget indgået, lige inden firmaet skulle til at præsentere en række tekniske beviser for, at Waymos LIDAR-teknologi var endt i Ubers produkt - oplysninger de måske gerne ville holde for sig selv.

Fra Ubers synspunkt har sagen givet massiv negativ omtale og har hængt som en klods om benet på Ubers nye direktør, Dara Khosrowshahi, som har arvet sagen fra sin upopulære forgænger, Travis Kalanick. Blandt andet har sagen støjet i forhold til den børsintroduktion, som Uber forventes at være klar med indenfor et års tid.

I kølvandet på forliget undskyldte Khosrowshahi da også overfor medarbejderne, at sagen har fjernet fokus fra den egentlige mission. Men det problem er altså endegyldigt ude af verden nu.

Google ejer i forvejen en del af Uber

Med forliget øger Google nu sin ejerandel i Uber.

I 2013 investerede firmaets investeringsgren, Google Ventures, 1,5 milliarder kroner i Uber. Efterfølgende har de skudt flere penge i Uber, så beløbet i 2016 var over 1,8 milliarder kroner.

Investeringen i Uber er Google Ventures største nogensinde.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk