Forsker til Brinkmann: Det fysiske møde er ikke gået af mode

Digitale løsninger vil ikke afskaffe de fysiske rejser, men den hurtige udvikling påvirker os. Vi skal vænne os til byer med droner og flyvende biler, vurderer forsker i mobilitet.

Videokonferencer, internettet og din mulighed for lynhurtigt at kunne dele dokumenter med kolleger på den anden siden af kloden ophæver de fysiske distancer.

Men det betyder ikke, at vi stopper med at mødes.

- Der er en forestilling om, at det digitale afskaffer de fysiske rejser. Det ser ud til at være fuldstændig forkert. Og ansigt til ansigt-mødet er ikke gået af mode, siger professor Ole B. Jensen, der forsker i, hvad byens udvikling og øget mobilitet gør ved os mennesker.

Dermed beroliger han psykologiprofessor Svend Brinkmann i radioprogrammet Brinkmann på P1. På et punkt i hvert fald.

Muligheden for at rejse påvirker vores identitet

- Ser du på historien, har der været alle mulige psykiske lidelser eksempelvis i forbindelse med opfindelsen af jernbanen, fordi folk syntes, det gik for hurtigt, siger Svend Brinkmann.

Det har folk dog vænnet sig til. Men den hurtige udvikling og eksempelvis muligheden for at rejse verden rundt gør noget ved os og vores identitetsdannelse, mener Ole B. Jensen.

- Når mængden af valg øges, så lægger det et pres på individet. Da jeg var ung, tog vi på interrail. Nu rejser unge jorden rundt tre gange. Det betyder noget for vores identitet og selvrealisering, siger han.

Fra Anders And til virkeligheden

Digitale løsninger giver os mulighed for at opleve verden via fysiske og virtuelle rejser. Og hvad der i Svend Brinkmanns ungdom var science fiction, det er nu ved at være virkelighed.

- Jeg læste forleden om adskillige prototyper på flyvende biler. Det var sådan noget, vi læste om i Anders And-bladene i min barndom, fortæller Svend Brinkmann overrasket i klippet øverst.

Første stop inden flyvende biler, det er droner. Og det er et område, som Ole B. Jensen arbejder med.

- Dronen får os til at forstå tredimensionaliteten ved byen. Vi har arkitekter, der begynder at bygge landingspladser til droner på tage, så dronerne kan transportere eksempelvis varer, siger han.

Byen udvider sig dermed. Trafik er ved at gå fra at være noget, der foregår nede på jorden, til at det lokale luftrum i byen også kan fyldes af eksempelvis droner. Og på sigt måske flyvende biler.

Facebook
Twitter