Forsker: Vi har humanoide robotter om 5-10 år

En robot som kan tage opvasken og gå tur med hunden, kan være virkelighed om 5-10 år, hvis forskerne deler deres viden.

En robot der går so et menneske og so kan klare praktiske opgaver er ikke længere fri fantasi. De kan blive virkelighed indenfor 5-10 år. (Foto: © Sune Fritzen, DR)

Robotter som går rundt blandt mennesker og som fysisk er designet efter menneskets krop, er noget der hører til i film. Men måske ikke så meget længere.

Spørger man en af de fremmeste forskere på området, så vil vi inden længe se en kommerciel udgave af en robot, som kan gøre flere af de praktiske ting, som vi i dag selv er nødt til at tage os af.

Det kan være at tage af bordet og sætte i opvaskemaskinen. Det kan være at vaske og hænge tøj op, eller bare at gå tur med hunden.

https://www.youtube.com/watch?v=mihwIPoy2Do

Det mener Neil Jacobstein, som er Robotforsker på Singularity University i Californien, til Nikolaj Sonne fra DR2s teknologiprogram So ein Ding.

- Hvis vi integrerer alle de ting som vi har i dag, kan vi have en humanoid robot om 5-10 år. 5 år hvis vi ser en masse crowdsourcing af robotters opførsel, og en god platform til at dele. 10 år hvis det går lidt langsommere, siger Jacobstein.

Robotter er langsomme, men ikke længe endnu

Selvom mange nuværende robotter stadig er meget langsomme end mennesker til at udføre trivielle opgaver, så er det ifølge Jacobstein kun et spørgsmål om tid.

På nuværende tidspunkt kan de ikke bevæge sig særlig hurtigt, men med tiden vil de komme til at bevæge sig utrolig hurtigt forklarer han.

Selvom han mener, at det pludseligt kan gå meget stærkt, så har robotterne stadig basale færdigheder de skal lære.

- De har stadig svært ved at bedømme, hvor hårdt de skal tage fat på ting, og finde ud ad hvad forskellige ting skal bruges til, forklarer Jacobstein, der dog ikke er i tvivl om, at de med tiden lærer det.

Robotter kan spille fodbold

Udover de rent praktiske ting de kan hjælpe os med, så mener Jacobstein, at robotter eksempelvis kan blive gode fodboldspillere, og endda vil kunne være både yndefulde og adrætte.

Men det stopper ikke der. Jacobstein mener at robotterne vil få gode sociale færdigheder, og vil opføre sig passende, på samme måder som mennesker gør.

Grunden til at robotter formentlig vil blive designet, så de ligner os mennesker, er ifølge Jacobstein, fordi vi får meget nemmere ved at interagere med dem.

- Hvis maskinen kan opføre sig empatisk, kan vi bedre lide den maskine, selvom den ikke har nogen følelser, forklarer Jacobstein.

Robotter skal hjælpe ældre borgere

Uanset om der går 5 eller 10 år før vi ser de første ægte humanoide robotter, så vil der derfra formentlig gå en god årrække, inden de er dygtige og billige nok til at blive udbredt til almindelige mennesker.

Men på spørgsmålet om hvilken indflydelse robotter kan få, når alle har råd til dem, vender Jacobstein hurtigt snakken over på velfærd, og det faktum at flere folk blive ældre og ældre.

- Pleje i hjemmet vil blive et kæmpe område. Disse robotter vil være tålmodige, stærke, og de vil vide hvornår folk har taget deres medicin, forklarer han.

Følg Nikolaj Sonne på robotmesse

At robotterne allerede er derude, ser Nikolaj Sonne ved selvsyn i det første program i den nye efterårsudgave af So ein Ding.

I programmet kan man se nogle af de byggesten, som Jacobstein snakker om kan blive sat sammen til en fuldt funktionsdygtig robot-husalf, hvis forskerne arbejder sammen.

De robotter Sonne kigger på, kan blandt andet kaste, gribe, og hente kaffe. Og der er også en robot der begynder, at være rigtig dygtig til at holde balancen.

Se Nikolaj Sonnes interview med Neil Jacobstein længere oppe i artiklen. Og se eller gense det første program i den nye So ein Ding serie her.