Forskere opfinder spiselig robot

Robot til aftensmad? Schweiziske forskere udvikler robot, der blandt andet kan bruges til kunstige muskler eller spises som mad.

(© EPFL)

Den ser ikke specielt indbydende ud, og man skal nok være virkeligt sulten, før man får lyst til at spise den. Ingredienserne er da også kedelige. Robotten består kun af vand, gelatine og glycerin.

Men det er faktisk muligt at spise robotten, som schweiziske forskere er i gang med at udvikle. Og det er noget af en bedrift.

Muskler eller selvkørende pizza-robot

Forskerne fra den polytekniske skole i Lausanne har netop udviklet en robotarm, der kun består af bløde og fordøjelige dele. Det er første skridt mod en ny robot, som der er stort potentiale i, mener holdet af schweiziske forskere, som for nyligt offentliggjorde deres arbejde på en konference i Canada.

Det er for eksempel teknologi, som vil kunne bruges til at lave kunstige muskler med.

Ingredienserne i robotten kan også blandes med medicin, som enten dyr eller mennesker så kan sluge, hvorefter maskinen efter endt arbejde bliver nedbrudt naturligt i kroppen.

Eller man vil kunne udvikle en robot til fødevaretransport, hvor ”robotten er maden”, som der står i forskningsartiklen fra instituttet i Lausanne. Fremtiden byder måske på en selvkørende robot lavet af pizza med pepperoni.

En verden af spiselige komponenter

Udviklingen af de bløde robotter er stadig i sin begyndelse, og der er tale om grundforskning.

-Robotter er jo integration af utroligt mange teknologier. Alle de ting, som du har i din smartphone, findes også i en robot, og så er der tilmed også censorer og motorer i robotten. Så ingeniørmæssigt skal alle de her elementer spille sammen, siger Kasper Støy fra IT Universitetet i København, hvor han blandt andet forsker i kunstig intelligens og robotter.

Det er vidt forskellige teknologier, som man bruger til at lave for eksempel batterier og til motorer.

- Så der er en hel verden af komponenter, som skal gøres spiselige, siger Kasper Støy.

Bio-nedbrydelige robotter

Derfor går der også lang tid, før vi kommer til at møde spiselige eller bare bløde robotter i hverdagen. Men schweizerne er langt fra de eneste, som arbejder med dem, for der er stort potentiale i dem.

Rundt om i verden er der mange, som arbejder med at udvikle forskellige bløde, spiselige og bio-nedbrydelige robotter. Og det er især to områder, som gør den slags robotter interessante.

-Man kan forestille sig en situation, hvor man for eksempel vil undersøge havstrømme med robotter. Når man så er færdig med mission, vil der være store omkostninger ved at samle dem ind igen. Og så er det jo smart, hvis de bliver nedbrudt i naturen. Det er langt nemmere at sprede robotter fra et fly end at bruge nogen, der skal indsamles igen, siger Kasper Støy.

Robotter som medicin

-Det andet område, hvor der er stort potentiale, og som mange arbejder på, er ved udvikle robotter, der kan bruges i menneskekroppen, siger Kasper Støy.

Lige nu kan man selvfølgelig ikke sende schweizernes ni centimeter lange robotarm ind i en menneskekrop, hvor den kunne assistere en kirurg. Så en del af arbejdet er også, at gøre robotterne mindre.

Blandt andre kinesiske forskere arbejder også på at udvikle robotter, som man kan sluge, og som selv kan finde ud af at reparere os, inden de bliver nedbrudt i kroppen.