Forsøg: Ny Apple-teknologi skal guide blinde i Londons undergrund

System, baseret på Apples iBeacon-teknologi, skal give anvisninger til blinde, så de nemmere kan finde rundt i Londons underjordiske togsystem.

En ny løsning der skal hjælpe blinde til at finde rundt i Londons massive togsystem, er baseret på Apples iBeacon-teknologi. (© ustwo)

Hvordan kommer man rundt i Londons gigantiske offentlige transportsystem, hvis man ikke kan se?

Det har det digitale designstudie ustwo udviklet en løsning på i samarbejde med ungdomsafdelingen af organisationen Royal London Society for Blind People (RLSB).

Blot to måneder inde i processen, har de udviklet en brugbar prototype, og ambitionen er, at løsningen snart skal afprøves i the Tube, som Londons undergrundsmetro kaldes.

Systemet, som har fået navnet wayfindr, er baseret på iBeacon - en relativ ny Apple-teknologi, som blev introduceret samtidig med mobilstyresystemet iOS7 sidste år.

Standard-beacons er løsningen

Wayfindr er bygget ved hjælp af beacons fra firmaet Estimote, og er en relativ billig standardvare, som alle kan købe.

Beacons er nogle små bluetoothsendere, der bruger meget lidt strøm, og som via iBeacon-teknologien kan kommunikere information til smartphones, alene baseret på hvor tæt de små sendere er på telefonen.

Hvis flere beacons er i kontakt med telefonen på en gang, kan man temmelig præcist regne ud, hvor den befinder sig.

Sådan fungerer wayfindr

Wayfindr bruger netop den blindes placering til at vise vej.

En smartphone-app processerer beacon-signalerne, kortlægger brugerens position og kommunikerer derefter talte anvisninger til brugeren.

Brugeren bærer et sæt bone conduction-høretelefoner, hvilket vil sige, at lyden bliver transporteret til øret via en knogle, så den blinde stadig kan høre lyden fra omgivelserne.

Transport er et stort problem for binde i London

Problemet med at komme rundt i London, er et af de helt store for de unge blinde og svagtseende. Næsten halvdelen af de personer ungdomsorganisationen af RLSB har været i kontakt med føler, at deres muligheder for at komme rund med undergrundstoget i London er begrænsede. Og derfor er de rigtig glade for det foreløbige resultat af det nye forsøg.

- Wayfindr er en praktisk og billig løsning, der kan hjælpe svagtseende til bedre at kunne komme rundt. Ved at gøre brug af ny digital design, kan man gøre en forskel, hurtigt, forklarer Courtney Nugent, fra RLSB til organisationens hjemmeside.

Umesh Pandya, fra designfirmaet ustwo, er også begejstret for den øgede frihed, systemet kan være med til at give de svagtseende. Men han ser det ikke som en endegyldig løsning på problemet.

- Det vi har opnået med wayfindr, er noget der skal komplimentere eksisterende løsninger i den offentlige transport. Men vi har fået fantastisk feedback fra operatørerne, og et forsøg er lige på trapperne, siger han.