Fra i dag stopper overvågningen af vores internetbrug på mobilen

I dag træder ophævelsen af sessionslogning i kraft, og dermed skal al den lagrede data om vores internetvaner på mobilen slettes.

I dag træder ophævelsen af sessionslogning i kraft, og dermed skal al den lagrede data om vores internetvaner på mobilen slettes. (© Colourbox)

Nu er dagen så kommet, hvor ændringen træder i kraft, og det betyder, at den enorme mængde data skal slettes.

- Vi skal glæde os over, at vi i dag går i retning af mindre overvågning, siger Jakob Willer, der er direktør for Teleindustrien, teleselskabernes branchesamarbejde.

Telebranchen er glad

Loven om sessionslogning blev indført i 2007 og betød, at teleselskaberne skulle registrere, hvor danskernes mobiltelefoner befinder sig, og hvad de bliver brugt til.

De oplysninger skulle gemmes i et år til eventuel brug i efterforskning. På stikprøvebasis skulle man desuden registrere, hvad vi præcis brugte internettet til.

Det blev alt sammen til en enorm mængde data, som altså skal slettes fra i dag. Og det er telebranchen godt tilfreds for.

- Vi kommer til at spare flere millioner om året. Det er vi selvfølgelig glade for, og vi er også glade for at slippe for at overvåge vores kunder og brugere, siger Jakob Willer.

EU-domstol kritiserede logning

Telebranchen skal imidlertid bevare de systemer, der gør dem i stand til at overvåge vores færden. Man kan nemlig stadig få registreret sine data, hvis politiet har en begrundet mistanke.

- Vi kan stadig sætte en overvågning op, men den brede, systematiske registrering ophører i dag, lyder det fra Jakob Willer.

Loven om sessionslogning, det såkaldte logningsdirektiv, var kommet i modvind på EU-plan. EU-domstolen besluttede i april, at det var i strid med EU's charter for grundlæggende rettigheder.

Karen Hækkerup fortalte imidlertid, at den dom ikke er årsagen til, at hun dropper logningen. Det skyldtes i stedet, at sessionslogningen har været for dyr sammenholdt med, at de mange data har været ubrugelige i praksis.