Fremtidens landbrug: 7 robotter med jord under neglene

Landbruget bliver stadigt mere højteknologisk. Her er nogle af de robotter, der er igang med at stjæle landmændenes job.

De fleste robotiserede traktorer på markedet har bevaret førerhuset. Det er helt væk hos Case IH's Autonomous Concept Vehicle. (Foto: DR Viden/Screengrab)

Fremtidens landbrug bliver udført af mere eller mindre intelligente maskiner. De kommer til at pløje jorden, plante afgrøderne, sprøjte dem og høste dem.

Den helt store fordel er, at robotterne kan fungere døgnet rundt og gøre måden vi gøder, sprøjter og høster på, ultra præcis.

Og robotterne er allerede i fuld gang i drivhuse og på marker rundt om i verden. Også i Danmark.

Her er en liste med nogle af de mest interessante landbrugsrobotter, der er på markedet - eller lige på trapperne.

1) Plukker jordbær med overmenneskelig hastighed

Det spanske firma AgroBot har udviklet robotten SW6010, der snart kan gøre arbejdet som jordbærplukker overflødigt. Sensorer på maskinens robotarme kan se hvilke bær der er modne og hvilke der er umodne ved hjælp af farve- og formanalyse. Den plukker de modne bær og pakker dem selv i kasser. Samme teknologi kan overføres til mange andre bærtyper og frugttræer.

2) Robotsyn spotter ukrudtet

Flere firmaet har udviklet robotter, der kan optimere salathøsten. De sættes bag på en traditionel traktor og analyserer hvilke salathoveder der skal beholdes og hvilke der skal kasseres. De uønskede får et skud gift. De kan også sprøjte med gift så nøjagtigt, at enkelte ukrudtsplanter rammes. Den dansk-udviklede robot Robovator, er en af de mest avancerede på markedet. Den bruger bl.a. sit robotsyn til at fjerne ukrudtsplanter med.

3) Vin-robot har tjek på høstens størrelse

Vinbot hedder en robot udviklet af Robotnik, der har helt tjek på vinmarkerne. Den kan analysere rækkerne af vinstokke og levere 3D-billeder og særlige kort, som sendes direkte til vindyrkerne. Det kan bruges til at finde ud af hvor meget markerne producerer, hvilket er meget vigtigt for at styre hvordan og hvornår man skal høste.

4) Droner holder øje med afgrøderne fra luften

Flere firmaer har udviklet droner, der kan give fremtidens bonde overblik over markernes tilstand. Et eksempel er Agribotix Hornet, der kan flyve i omkring 80 minutter. En flyve tid, som skulle kunne give overblik over cirka 160 hektar. Dronen tager blandt andet billeder af markerne i infrarød. De data som indsamles, bliver uploadet til det cloud-baserede software FarmLens, som analyserer markernes tilstand.

5) Fjerner ukrudtet med præcise giftskud

Den australske robot RIPPA er udviklet ved University of Sydney. Siden oktober sidste år, er den blevet testet på rigtige marker. Den er udstyret med solceller, og kan bevæge sig rundt på et større areal. Dens opgave er at skyde ukrudtsplanter væk i høj hastighed med ultra-præcise doser af væske. Det skal reducere udgifter og højne informationsniveauet.

6) Gødningen leveres til de rigtige majsplanter

Robotten med det perfekte navn Rowbot kører ubesværet og autonomt mellem rækkerne af store majsplanter. Her kan den levere gødning - specielt kvælstof - som de ekstremt hurtigtvoksende planter har svært ved at få nok af. Rowbot er lav nok til at den let kan køre mellem planterækkerne uden at beskadige afgrøderne, og den kan levere gødningen til de rigtige planter, på det rigtige tidspunkt.

7) Robot-traktor styres fra sofaen

Den amerikanske producent af landbrugsmaskiner Case IH præsenterede for en uge siden et robot-traktor koncept, der ligner noget fra en science fiction-film. De kalder den Autonomous Concept Vehicle, og har i modsætning til andre automatiserede traktorer på markedet slet ikke noget førerhus. Den klarer sig med GPS, kameraer og radar - og styres så ellers af bondemanden via computer eller tablet. Den kan køre døgnet rundt og finder selv vej til marken ved et tryk på en knap. Der dog nok noget tid før vi ser den på markerne, da de juridiske slagsmål om en 100 pct selvkørende traktor endnu ikke er faldet på plads.

FacebookTwitter