Fremtidens smartphones ved hvordan du virkelig har det

ANALYSE Digitale assistenter som Siri, Google Now og Cortana vil i fremtiden også kunne forstå dine følelser og dit stressniveau og tilpasse sig dit humør.

Digitale assistenter skal blandt andet kunne aflæse vores ansigtsudtryk. (Foto: Anders Høeg Nissen)

Digitale mobil-assistenter som Siri, Google Now og Cortana er for alvor ved at blive brugbare.

De kender dine vaner, de ved hvilke apps du bruger, og de følger med dig hele døgnet på din færd rundt i verden.

Men i fremtiden skal de digitale assistenter også kunne analysere dit ansigtsudtryk, dit stressniveau og dine følelsesmæssige reaktioner.

Det mener blandt andre den amerikanske forsker Rosalind Picard, der både har udviklet videoteknologien Affectiva og sensor-armbåndet Embrace til formålet.

- De digitale assistenter skal lære at afkode dine følelser, ellers får vi aldrig en helt naturlig og dyb kontakt til dem, mener hun.

Mobiltelefonen skal være din ven

Hvis man har set filmen "Her" ("Hende") med Joaquin Phoenix og Scarlett Johansson, så kender man konceptet:

En virtuel "person" i mobilen, som man kan bede om at sende emails og planlægge møder, men som man samtidig også kan føre dybe, filosofiske samtaler med - og måske endda forelske sig i, som Theodore gjorde det i filmen.

"Her" var selvfølgelig science fiction, men rundt om i verden arbejder man faktisk hårdt på at lære computere og især mobiltelefoner at forstå os og vores følelser bedre.

Følelser, stress og computere der forstår dig

Rosalind Picard, der både er professor på MIT og medstifter af firmaerne Affectiva og Empatica, er en af de centrale forskere når det gælder følelser og computere - et område man også kalder 'affective computing.'

Meget af Rosalind Picards arbejde handler om hvordan man kan registrere og monitorere vores følelser og stressniveau med sensorer og smart software.

Det kan bruges til at give os selvindsigt, og måske lære os at blive bedre til at slappe af, men en del af visionen er også at det skal kunne lære computere og programmer at forstå vores følelser og reaktioner bedre.

- For at kunne bruge vores computere som hjælpere og en slags samtalepartnere for alvor, skal de forstå og respektere vores følelser, siger Rosalind Picard.

Er du træt? Så lukker din computer for mailprogrammet

Computerne ved fx ikke om du føler dig stresset på arbejdet, om du har skændtes med din kæreste, eller bare er glad, tilfreds og afslappet.

Men det kunne sikkert mange gange være rart med en digital hjælper, der af sig selv slukkede for Twitter, hvis du var stresset, eller som bad dig lige huske de tre vigtigste ting på todo-listen, hvis dine signaler tydede på at du havde masser af energi idag.

- Vi mennesker er faktisk ret gode til at afkode om vores familie eller kolleger er i dårligt humør eller småstressede og tage hensyn til dig - og det skal computerne også lære, siger Rosalind Picard.

- Idag er computeres "personlighed" alt for rationel og fokuseret på konkrete opgaver, og det bør vi gøre noget ved. Vi vil få en meget bedre oplevelse med computere og digitale assistenter, hvis de kan forstå og tage hensyn til vores emotionelle tilstand, mener hun.

Ansigtsgenkendelse kan hjælpe computere med at aflæse vores følelser

Som nævnt har Rosalind Picard også været medstifter af to firmaer, der på hver deres måder forsøger at indsamle data om vores følelser.

Affectiva bruger computerens kamera til at filme os, fx mens vi ser reklamer på nettet, og analyserer imens vores reaktion ud fra vores ansigtsudtryk.

På firmaets site kan man selv prøve at se forskellige amerikanske reklamer, og får analyseret om man blev overrasket eller smilede, eller om man måske var uopmærksom undervejs.

Huden sladrer om dit humør

Empatica, Picards nyeste firma, har et noget andet fokus. De bruger armbånd med aktivitetsmålere og sensorer der kan samle data fra vores huds elektriske lede-evne, såkaldt 'skin conductance.'

Man har længe vidst, at vores hud reagerer ret direkte på vores hjernes aktivitet, især når det gælder stress, koncentration og følelsesmæssig ophidselse - og nu har man altså fundet en relativt klar sammenhæng også med epileptiske anfald, fortæller Rosalind Picard.

Firmaet har derfor især fokus på at kunne tracke brugernes anfald, men teknologien kan sagtens bredes ud til at handle om stress og følelser, siger hun.

Rosalind har selv brugt Empaticas armbånd, Embrace Watch, i mange måneder, og indrømmer en anelse modstræbende, at hun også har lært noget af at bruge armbåndet - i hvert fald har hendes familie påpeget at hun måske er mere stresset end hun selv tror...

- Vi er ofte de sidste, der opdager, at vi har for travlt eller er i dårligt humør, mener Rosalind Picard.

Både Apple, Google og Microsoft arbejder på sagen

Nutidens digitale assistenter, som Google Now, Siri og Cortana, er kommet langt de seneste år, og er blevet meget bedre til at forstå hvad vi siger - også på dansk.

Men selvom man nu kan bede dem om at søge på nettet, sætte alarmer eller åbne apps, så har de endnu ikke nogen særlig forståelse af, hvordan vi har det.

Teknologien eksisterer i en vis grad allerede, fx som Empaticas armbånd der kan måle stressniveau, apps der analyserer vores færden rundt om i verden, og så selvfølgelig mobilerne der ved hvem vi har været i kontakt med, og meget mere.

Både Google og Microsoft har også arbejdet med teknologi, der minder om Affectivas - billedanalyse, der kan afgøre om ansigter er overraskede, glade, triste, og så videre.

Google kan jo især med Android-mobilerne nok gøre brug af den slags, hvis teknologien integreres i vores selfie-kameraer, og Microsoft kunne afgjort bruge de Kinect-kameraer, der er sluttet til millioner af Xbox spillekonsoller rundt om i verden, på samme måde.

Nutidens digitale assistenter opfylder ikke drømmen - endnu

Men selvom brikkerne findes derude, så er de stadig et stykke vej fra at blive samlet i det store puslespil.

Skal de digitale assistenter for alvor leve op til visionerne kræver det noget bedre algoritmer til analyse, mere computerkraft og flere sensorer.

Der er dog næppe tvivl om, at visionen fra filmen "Her" allerede to år efter er kommet meget tættere på virkeligheden.

Fremtidens mobil ved formodentlig hvordan dit humør er, før du selv gør.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter