Futuristisk 3D-brille får dansk debut til jul... men ender næppe under træet

Microsofts HoloLens får en hamper pris, der understreger, at brillen i første omgang ikke er tiltænkt almindelige forbrugere.

Med HoloLens-brillen på, kan man se, røre og flytte digitale artifakter, som er placeret i den virkelige verden. (© Microsoft)

Det er nu snart tre år siden, Microsoft første gang viste computerbrillen HoloLens frem for offentligheden.

Brillen gør sig i det felt, det amerikanske firma kalder Mixed Reality - en betegnelse for at man lægger et digitalt lag oven på virkeligheden.

1. december kommer den holografiske brille så langt om længe til Danmark. Men trods den julede lanceringsdato er brillen nok ikke tiltænkt en plads på danskernes ønskesedler og en tur under juletræet.

Den vilde pris på 24.899 kroner indikerer med al tydelighed, at der er tale om et produkt tiltænkt professionelle og virksomheder.

Selvom Microsoft flere gange har fremvist demoer af HoloLens, hvor brillen bliver brugt i hjemmet, har firmaets direktør Satya Nadella tidligere sagt, at udgaven til den almindelige forbruger ligger et stykke ude i fremtiden - omkring år 2020.

Nye produkter kan testes “i virkeligheden”

HoloLens bruges allerede - side om side med andre briller og headsets - i flere virksomheder.

Et af de danske firmaer, der ofte har fremvist, at de bruger HoloLens er pumpegiganten Grundfos.

Her bruges brillen blandt andet til at visualisere prototyper på nye produkter og til at træne medarbejdere, der kan få instruktioner direkte i synsfeltet, fx til hvordan man samler en pumpe eller skiller den ad.

Computeren sidder i brillen

Der hvor HoloLens lige nu særligt adskiller sig i forhold til andre lignende produkter er to ting:

Først og fremmest blander brillen virkeligheden med det digitale (det der normalt kaldes augmented reality) og lukker altså ikke brugeren inde i en virtuel verden, som fx Oculus og HTC Vive gør (virtual reality).

Det betyder, at man kan orientere sig i det rum, man befinder sig i og have øjenkontakt med andre. Man kan også tage fat i det digitale design med hånden og placere det et andet sted i den fysiske verden.

Det anden forskel er, at computeren er integreret direkte i headsettet, så den der bærer HoloLens ikke har en lang ledning hængende efter sig, hvilket giver en større frihed.

Lige netop dette punkt ser det dog ud til at Oculus snart kommer med en løsning på, når det Facebook-ejede firma efter planen næste år lancerer den trådløse Oculus Go.

Microsoft satser benhårdt på AR og VR

Microsoft er i det hele taget gået all-in på AR (augmented reality) og VR (virtual reality).

Ved en presseevent i sidste måned, lod Microsoft forstå, at man ikke agter at blive sat af udviklingen, som det skete med smartphonen og hele den tilhørende mobile æra. I stedet satser man på at “demokratisere virtual reality”, som det hedder på moderne markedsførings-amerikansk.

Oktobers opdatering af Windows 10 understøtter derfor en lang række VR-briller, som kan erhverves til langt mere rimelige priser, end den Microsoft nu har sat på sit eget headset, HoloLens.

FacebookTwitter