Gardindræber? Tonede ruder får glidende overgange

Fleksibel glasteknologi skal både kunne bruges i bygninger, biler og fly.

De tonede ruder kan skifte fra fuld skygge til total gennemsigtighed. (© National Institute for Materials Science (NIMS)

Tonede ruder er effektive til at holde solen ude. Men knap så oplagte, hvis man gerne vil have frit udsyn.

Det nationale institut for materiale-forskning i Japan (NIMS) har i samarbejde med to japanske universiteter fundet frem til en mere fleksibel løsning, så glasset kan tones i glidende overgange, alt efter hvor solen for eksempel er på himlen.

Altså i praksis lidt det samme princip som når man nøjes med at trække en persienne for en del af vinduet, fordi man godt både vil kunne se ud og slippe for at blive blændet.

Simplere udgave kendes fra fly

I forvejen findes der flere forskellige teknologier, som tilbyder at gøre vinduer mørke eller uigennemsigtige. En af dem er såkaldte elektrokromiske glas, hvor en mikroskopisk film mellem glaslagene kan påvirkes med elektriske ladninger.

Elektrokromiske ruder er blandt andet blevet brugt i fly i de seneste år. Men det har været en enten-eller udgave, som de japanske forskere nu mener at have forbedret med deres gradvise og glidende overgange mellem tonet og klart glas.

Styres med strøm

Princippet bag justeringen er enkel. Den mørke glasoverflade fremkommer ved at sende en lav spænding gennem glaspartiet i afmålte tidsrum, alt efter hvor mørkt man vil have det.

Regulering den modsatte lysere vej foregår ved at vende strømmen, så det er et simpelt spørgsmål om at skrue op eller skrue ned.

Afdelingen for funktionelle materialer ved National Institute for Materials Science i Japan har samarbejdet om udviklingen med Waseda University og Tama Art University, og ifølge en fælles pressemeddelelse vil de nu fokusere på at anvende teknologien i praksis i vinduer til køretøjer, fly og bygninger.

Facebook
Twitter